روز دوم هفته سلامت: سلامت و سبك زندگي ايراني- اسلامي
...
روز دوم هفته سلامت: سلامت و سبك زندگي ايراني- اسلامي
سبک زندگی ایرانی- اسلامی راهکار مناسبی برای شیوه زندگی و ارتقا سلامت می باشد. غذاهای بومی ایرانی در مقایسه با غذاهای آماده و فست فودها ایمنتر و مغذیتر هستند. در این راستا معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تبریز جدولی از "مقایسه غذاهای بومی ایرانی و فست فودها" را به شرح زیر تهیه نموده که توصیه می گردد، مورد مطالعه قرار گیرد:
غذاهای سنتی ایرانی یا فست فودها ؟
|
غذاهای سنتی |
غذاهای آماده و فست فود ها |
|
انواع خورشهاي خانگي |
انواع خوراكهاي كنسرو شده |
|
انواع برنج )كته، آبكش( |
انواع برنج هاي كنسرو شده |
|
آش ها و سوپ هاي خانگي |
سوپ هاي آماده )قرص/ پودر( |
|
دوغ ها، آبمیوه هاي طبیعي |
انواع آبمیوه هاي صنعتي |
|
عرقیات گیاهي |
انواع نوشیدنیهاي گازدار |
|
انواع كوكو هاي خانگي |
انواع سوسیسها، كالباسها، همبرگرها |
|
سمبوسه خانگي |
سمبوسه هاي آماده و فلافل |
|
كتلت، كباب تابه اي |
فیله، استیك گوشت |
|
پیتزاي خانگي |
پیتزاي آماده |
|
ساندویچ تخم مرغ، سیب زمیني هاي تنوري |
چیپس و پنیر، سیب زمیني سرخ شده |
|
سالاد الویه خانگي |
سالاد الویه آماده |
|
ساندویچ هاي مرغ آبپز |
مرغ سوخاري |
جدول مقایسه اي كیفیت تغذیه اي انواع خوراكهاي سنتي با آماده :
|
غذاهاي سنتي |
غذاهاي آماده |
|
قابل كنترل بوده و از نظر میزان روغن و چربي سالمتر است. |
قابل كنترل نیست و داراي روغن و چربي ناسالم و زیاد است. حداكثر 5 تا 7 برابر غذاي سالم انرژي دارد. |
|
نمك در غذاهاي سنتي درآخر غذا اضافه ميشود و مقدارش مشخص است. از نمك یددار و تصفیه شده استفاده مي شود. اضافه كردن گوجه فرنگي تازه به جاي خیارشور |
افزودن نمك به غذاهاي آماده به علت خاصیت ضد باكتري آن و به عنوان پیوند دهنده ذرات گوشت در مقدار مناسب لازم است ولي اغلب غذاهاي آماده داراي مقادیر زیادي نمك هستند و غالبا با خیارشور سرو مي شود. |
|
گوشت قرمز، مرغ و ماهي تازه به عنوان منابع تامین پروتئین مورد نیاز بدن باید در برنامه غذایي گنجانده شوند و میزان چربي هاي اشباع آنها را با جدا كردن پوست وجدا كردن چربیهاي قابلرویت ميتوان كنترل كرد. |
در غذاهاي آماده معمولا از امعا و احشاي حیوانات و پوست مرغ استفاده مي شود و به این دلیل حاوي چربيهاي اشباع شده و كالري زیادي است كه ميتواند مصرف مداوم و زیاد آنها خطر اضافه وزن و چاقي، چربي خون بالا و بیماریهاي قلبي و عروقي را افزایش دهد. |
|
از مواد غذایي سالم و تازه استفاده ميشود. حرارت پخت قابل كنترل است و بنابراین ویتامینهاي آن كمتر از دست ميرود. |
معمولا از مواد غذایي با كیفیت بالا استفاده نميشود. در مراحل تهیه غذاهاي آماده و كنسروي حرارت قابل كنترل نیست و به دلیل حرارت بالا ویتامینهاي موجود در آن از بین ميرود. |
|
مقدار روغن پختي كه براي غذا استفاده ميشود قابل كنترل است. معمولا از روغنهاي مایع استفاده ميشود وچون درجه حرارت را هنگام پخت غذا ميتوان كنترل كرد، روغن سالمتر باقي ميماند. |
معمولا از روغنهایي كه اسیدچرب اشباع زیاد دارند چندین بار براي سرخ كردن استفاده ميشود. حرارت زیاد باعث از بین رفتن کیفیت روغن و ایجاد اسید چربترانس (سرطانزا) ميشود. چربي موجود در این غذاها در طولاني مدت سبب انسداد عروق و چاقي ميشود. |
حال شما انتخاب کنید: غذای سالم به همراه کالری مناسب یا فستفودهای پرکالری به همراه مواد سرطانزا
ایمنی غذا؛ ازمزرعه تا سفره
هفته سلامت 1394