• تاریخ انتشار : پنجشنبه ۳ اردیبهشت ۱۳۹۴
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 1406
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

روز دوم هفته سلامت: سلامت و سبك زندگي ايراني- اسلامي

...

روز دوم هفته سلامت: سلامت و سبك زندگي ايراني- اسلامي

روز دوم هفته سلامت: سلامت و سبك زندگي ايراني- اسلامي

سبک زندگی ایرانی-  اسلامی راهکار مناسبی برای شیوه زندگی و ارتقا سلامت می باشد. غذاهای بومی ایرانی در مقایسه با غذاهای آماده و فست فودها ایمن­تر و مغذی­تر هستند. در این راستا معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تبریز جدولی از "مقایسه غذاهای بومی ایرانی و فست فودها" را به شرح زیر تهیه نموده که توصیه می گردد،  مورد مطالعه قرار گیرد:

غذاهای سنتی ایرانی یا فست فودها ؟

غذاهای سنتی

غذاهای آماده و فست فود ها

انواع خورش­هاي خانگي

انواع خوراك­هاي كنسرو شده

انواع برنج )كته، آبكش(

انواع برنج هاي كنسرو شده

آش ها و سوپ هاي خانگي

سوپ هاي آماده  )قرص/ پودر(

دوغ ها، آب­میوه هاي طبیعي

انواع آب­­میوه هاي صنعتي

عرقیات گیاهي

انواع نوشیدنی­هاي گازدار

انواع كوكو هاي خانگي

انواع سوسیس­ها، كالباس­ها، همبرگرها

سمبوسه خانگي

سمبوسه ها­­ي آماده و فلافل

كتلت، كباب تابه اي

فیله، استیك گوشت

پیتزاي خانگي

پیتزاي آماده

ساندویچ تخم مرغ،  سیب زمیني هاي تنوري

چیپس و پنیر، سیب زمیني سرخ شده

سالاد الویه خانگي

سالاد الویه آماده

ساندویچ هاي مرغ آب­پز

مرغ سوخاري


جدول مقایسه اي كیفیت تغذیه اي انواع خوراك­هاي سنتي با آماده :

غذاهاي سنتي

غذاهاي آماده

قابل كنترل بوده و از نظر میزان روغن و چربي سالم­تر است.

قابل كنترل نیست و داراي روغن و چربي ناسالم و زیاد است. حداكثر 5 تا 7 برابر غذاي سالم انرژي دارد.

نمك در غذاهاي سنتي درآخر غذا اضافه مي­شود و مقدارش مشخص است. از نمك یددار و تصفیه شده استفاده مي شود.

اضافه كردن گوجه فرنگي تازه به جاي خیارشور

افزودن نمك به غذاهاي آماده به علت خاصیت ضد باكتري آن و به عنوان پیوند دهنده ذرات گوشت در مقدار مناسب لازم است ولي اغلب غذاهاي آماده داراي مقادیر زیادي نمك هستند و غالبا با خیارشور سرو مي شود.

گوشت قرمز، مرغ و ماهي تازه به عنوان منابع تامین پروتئین مورد نیاز بدن باید در برنامه غذایي گنجانده شوند و میزان چربي هاي اشباع آنها را با جدا كردن پوست وجدا كردن چربیهاي قابل­رویت مي­توان­ كنترل كرد.

در غذاهاي آماده معمولا از امعا و احشاي حیوانات و پوست مرغ استفاده مي شود و به این دلیل حاوي چربيهاي اشباع شده و كالري زیادي است كه مي­تواند مصرف مداوم و زیاد آنها خطر اضافه وزن و چاقي، چربي خون بالا و بیماریهاي قلبي و عروقي را افزایش دهد.

از مواد غذایي سالم و تازه استفاده مي­شود. حرارت پخت قابل كنترل است و بنابراین ویتامین­هاي آن كمتر از دست مي­رود.

معمولا از مواد غذایي با كیفیت بالا استفاده نمي­شود. در مراحل تهیه غذاهاي آماده و كنسروي حرارت قابل كنترل نیست و به دلیل حرارت بالا ویتامین­هاي موجود در آن از بین مي­رود.

مقدار روغن پختي كه براي غذا استفاده مي­شود قابل كنترل است. معمولا از روغن­هاي مایع استفاده مي­شود وچون درجه حرارت را هنگام پخت غذا مي­توان كنترل كرد، روغن سالم­تر باقي مي­ماند.

معمولا از روغن­هایي كه اسید­چرب اشباع زیاد دارند چندین بار براي سرخ كردن استفاده مي­شود. حرارت زیاد باعث از بین رفتن کیفیت روغن و ایجاد اسید چرب­ترانس (سرطان­زا) مي­شود. چربي موجود در این غذاها در طولاني مدت سبب انسداد عروق و چاقي مي­شود.

حال شما انتخاب کنید: غذای سالم به همراه کالری مناسب یا فست­فودهای پرکالری به همراه مواد سرطان­زا

ایمنی غذا؛  ازمزرعه تا سفره

            هفته سلامت 1394

  • کد خبر : 37821