تامین سلامت غذا در کنار تلاش برای تهیه غذا اهمیتی دو چندان دارد. مسئولیت مهم دولتها تامین سلامت زنجیره غذایی از مزرعه تا سفره است و برای عملی کردن آن همکاری بین بخشی وسیعی لازم بوده و هر بخش وظایف خود را باید بدرستی انجام دهد. یکی از مهمترین روشهای پایش سلامت این زنجیره ثبت و گزارشدهی بیماریهای عفونی منتقله از غذا و مسمومیتهای غذایی است چرا که افزایش بروز و شیوع این بیماریها لزوم بازنگری سیاستهای غذایی و بهداشتی را به دنبال خواهد داشت. به دلایل متعدد بیماری های منتقله از غذا امروزه در دنیا رو به گسترش است و همه ساله موجب ابتلاء و مرگ و میر تعداد قابل توجهی از مردم می شود حتی در کشورهای صنعتی هر سال بیشتر از 30% مردم به بیماری های منتقله از غذا مبتلا می شوند.
برای اصلاح نقاط ضعف زنجیره سلامت غذا و برنامه ریزی جهت اصلاح و بهبود تغذیه نیازمند اطلاعات درستی از وضعیت بیماری های منتقله از غذا ( Foodborne disease ) می باشیم که این مهم با برقراری نظام کشوری مراقبت بیماریهای منتقله از غذا حاصل خواهد شد. برای رفع این مشکل کارشناسان مرکز مدیریت بیماریها با همکاری کلیه صاحب نظران و مسئولین بخشهای مختلف از مدتی پیش تلاشی را آغاز کردند که خوشبختانه مجموعه حاضر حاصل تلاش این عزیزان میباشد. در این مجموعه وظایف هر کدام از بخشها به دقت تبیین شده است و در اجرای آن علاوه بر همکاری و هماهنگی واحدهای مختلف وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اعم از معاونت سلامت، معاونت غذا و دارو و موسسات تحقیقاتی و پژوهشی، آزمایشگاههای بخش خصوصی نیز همکاری خواهند کرد. امیدوارم با اجرای درست و دقیق این نظام مراقبت نتایج حاصل از آن به کنترل هر چه بهتر بیماریهای منتقله از غذا منجر شده و مورد استفاده سیاستگذاران در حوزه تامین، حفظ و ارتقاء سلامت غذا قرار گیرد. پیشاپیش از کلیه همکاران عزیزم که در اجرای دقیق آن همکاری خواهند داشت تشکر میکنم تقاضا دارم نظرات و پیشنهادات خود را جهت اصلاح و غناء هر چه بیشتر برنامه به مرکز مدیریت بیماریها ارسال دارند.
دکتر سید موید علویان
معاون سلامت