غذایتان را بپزید، آبتان را بجوشانید، دستهایتان را بشوئید
1- بهداشت فردی
- دستهایتان را با صابون، خاکستر یا آب لیمو بشوئید.
- قبل از پختن
- قبل از خوردن و قبل از تغذیه کودک
- بعد از اجابت مزاج کردن و یا بعد از دستشوئی کودکان
- تمام قسمتهای دستهای تان را بشوئید، جلو، پشت و بین انگشتان و زیر ناخنها.
- برای دفع مدفوع از توالت استفاده کنید.
- توالت را تمیزنگهدارید.
2- غذا
- غذای خام راکاملاًبپزید
- غذاهای پخته شده را فوراً بخورید.
- غذای پخته شده را به دقت در یخچال ذخیره نمائید.
- غذای پخته شده را مجدداً به طور کامل حرارت دهید.
- از تماس بین غذای پخته شده و خام جلوگیری کنید.
- میوه ها و سبزیجات را پوست کنده و بخورید.
- تمام سطوح آشپزخانه را تمیز نگهدارید.
- تخته برش آشپزخانه را به ویژه با آب و صابون به خوبی بشوئید.
3-آب آشامیدنی سالم
- حتی اگر آب صاف و تمیز باشد، میتواند دارای میکرب وبا باشد.
- قبل از نوشیدن آب آنرا بجوشانید یا محلول کلر به آن اضافه کنید.
- آب آشامیدنی را در یک دیگ یا سطل تمیز و دارای پوشش و یا در سایر ظروف با یک دهانه کوچک و درب دار نگهداری کنید. آنرا در عرض 24 ساعت بعد از جمع آوری مصرف کنید.
- آب را از ظرف محتوی آب در یک فنجان بریزید، فنجان را در ظرف محتوی آب فرو نکنید.
- اگر فرو کردن فنجان داخل ظرف آب اجتناب ناپذیر باشد، از یک فنجان یا ظرف دسته دار استفاده کنید.
4- چاهها
- در داخل یا نزدیک یک منبع آب آشامیدنی ادرار یا اجابت مزاج نکنید.
- در داخل منبع آب آشامیدنی شستشو نکنید، یا لباسها، دیگ ها و وسایل آشپز خانه را در آن نشوئید (جوی، رودخانه یا حوضچه آب)
- دهانه چاههای روباز، زمانیکه استفاده نمیشوند، برای جلوگیری از آلوده شدن آنها باید پوشانده شوند.
- سطل های نگهداری آب وقتیکه استفاده نمیشوند، باید آنها را از جائی آویخت، آنهارا نباید در سطح کثیف رها کرد.
- اطراف چاه یا تلمبه دستی را باید تمیز نگه داشت.
- اطراف منبع آب را از آب راکد و پس مانده پاک کنید.
5- افراد مبتلا به اسهال
- بزرگترین خطر وبا از دست دادن آب بدن می باشد.
- سریعاً عمل کنید، دچار هراس نشوید.
- یک محلول مایع درمانی خوراکی نمک را که از آب سالم تهیه شده است بنوشید (آب جوشیده یا کلرینه)
- فوراً به یک مرکز بهداشتی بروید، به خوردن مایع درمانی خوراکی در طول راه ادامه دهید.
6- مراقبت از بیمار
- بعد از مراقبت از بیمار و تماس با مدفوع، مواد استفراغی و یا لباسهای او، دستهایتان را بشوئید.
- از آلوده کردن منبع آب با شستن لباسهای بیمار در آن خودداری کنید.
- مدفوع و مواد استفراغی یک بیمار وبائی را میتوان با آغشتن آنها به مواد گندزدا (برای مثال کرزول یا
اسید کرسیلیک) ضد عفونی نمود.
- لباس ها، ملحفه ها و روبالش های بیمار را با محلول کلر (%5) یا جوشاندن آنها در آب جوش یا بعد از شستن و خشک کردن آنها در مقابل نور خورشید ضد عفونی کنید.