تغذیه کودک 12- 6  ماهه

شیر مادر تا پایان شش ماهگی به تنهایی و بدون اضافه کردن هر نوع غذای کمکی برای رشد طبیعی شیرخوار کافی اسـت. بعـد از شـش ماهگـی نیازهای غذایی شیرخوار فقط با شیر برآورده نمی شود و باید علاوه بر شیر، غذاهای نیمه جامد را نیز برای او شروع کرد. مناسب ترین غذاها برای تغذیه تکمیلی، غذاهایی هستند که:

-         مقوی و مغذی باشند.

-         متناسب با سن کودک تغییر کند.

-         تازه و بدون آلودگی باشند و پاکیزه و بهداشتی تهیه شوند.

-         مواد اولیه آن در دسترس بوده و امکان تهیه آن برای خانواده وجود داشته باشد.

بهترین سن برای شروع غذاهای کمکی

هفته اول ماه هفتم تولد کودک، سن شروع تغذیه تکمیلی است، ولی چنانچه بین 4 تا 6 ماهگی با وجود تلاش والدین و کارکنان بهداشتی منحنی رشد کودک نشان دهنده رشد نامناسب کودک باشد، می توان غذای کمکی را شروع کرد.

توصیه های کلی

-         مواد غذایی را چه از نظر مقدار و چه از نظر نوع، تدریجا به رژیم غذایی شیرخوار اضافه کنید.

-         از یک نوع غذای ساده شروع شود وکم کم مخلوطی از چند نوع غذا به کودک داده شود.

-         از مقدار کم شروع و به تدریج بر مقدار آن افزوده شود.

-         بین اضافه کردن مواد غذایی مختلف حدود 5 تا 7 روز فاصله در نظر گرفته شود.

-         اولیــن غذایی که به کودک داده می شود، بایدکمی غلیظ تر از شیر تهیه شود و سپس به تدریج غذاهای نیمه جامد و جامد داده شود.

-         غذاها با قاشق و مایعات با لیوان به شیرخوار داده شود.

-         هنگام دادن غذاهای نیمه جامد و جامد، شیرخوار در وضعیت نشسته قرار گیرد.

-         غذای شیرخوار به مقدار کم و برای یک وعده تهیه گردد.

-         در صورت باقی ماندن غذا، می توان آن را به مدت 24 ساعت در یخچال نگه داری نمود. در غیر این صورت آن را بایددر فریزر گذاشت.

-         غذای نگه داری شده فقط به مقدار مصرف یک وعده کاملا داغ گردد و پس از خنک کردن به کودک داده شود

-         تا یک سالگی به غذای کودک نمک اضافه نگردد ولی پس از یک سالگی کمی نمک (نمک یددار تصفیه شده) به غذای شیر خوار می توان اضافه نمود.

-         سبزی ها قبل از مصرف کاملا شسته و بلافاصله پس از خرد کردن به غذا اضافه گردد.

-         مصرف حتی مقدار کمی گوشت در سوپ کودک، ارزش غذایی را افزایش می دهد، بدین منظور هرنوع گوشت مانند گوسفند، گوساله، مرغ و ماهی که در دسترس خانواده است مصرف گردد.

-         در دستور تهیه بعضی از غذاها مقداری کره یا روغن به هنگام طبخ و مقداری دیگر به هنگام غذا دادن به کودک اضافه شود. (مصرف روغن مایع بهتر از روغن جامد است)

-         در مورد کودکانی که روند رشدشان خیلی بیشتر از طبیعی است، مقدار مصرف روغن یا کره را در غذای کودک کمتر گردیده و برعکس اگر کودک تاخیر رشد دارد کمی بیشتر روغن یا کره به غذای او اضافه گردد

برای ادامه مطلب لینک زیرا دانلود کنید.

مینا مینایی- کارشناس ارشد دفتر بهبود تغذیه جامعه 

معاونت بهداشت، وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی

 

 

 
 
  

منبع : دفتر بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت
 

تغییر اندازه فونت:

تغییر فاصله بین کلمات:

تغییر فاصله بین خطوط:

تغییر نوع موس:

تغییر فونت:

تغییر رنگ ها:

رنگ اصلی:

رنگ دوم:

رنگ سوم:

بازنشانی تنظیمات: