تغذیه صحیح از ارکان اصلى زندگى سالم به شمار مى رود و در برخى از دوران ها ى صحیح از اهمیت بیشترى برخوردار است . یکی از حساس ترین و مهم ترین دوران های زندگی یک مادر، دوران بارداری و شیردهى است . با توجه به وضعیت فیزیولوژیک، سن باردارى یا شیردهى، میزان فعالیت و خصوصیات ویژه فردى ، برخورداری از یک تغذیه مناسب برای مادر باردار وشیرده امرى کاملاً ضرورى است . نقش تغذیه مناسب در پیشگیرى از عوارض و بیماری های مختلف در این دوران و ارتقاى سلامتى مادران باردار و شیرده نیز بخوبى روشن شده است .
بر اساس نتایج مطالعات مختلف، وزن مناسب قبل از باردارى و افزایش مناسب وزن در طول باردارى با استفاده از تغذیه مناسب و کافى دو راهکار موثر براى پیشگیرى از تولد نوزاد کم وزن مى باشد . از سوى دیگر باورها و اعتقادات فرهنگى جامعه از عوامل تاثیرگذار بر دریافت مواد غذایى توسط مادران باردار است که باید در طراحى و اجراى مداخلات در جامعه مد نظر قرار گیرد .
شناسایى زود هنگام مادران در معرض سوء تغذیه اقدامى موثر در پیشگیرى و کنترل عوارض ناشى از آن است . طراحى روش هاى ارزیابى و مداخلات پیشگیرى در مادران باردار کشور با استفاده از ابزارهاى علمی معتبر و ساده، راهکارهاى عملیاتى را در تشخیص به موقع سوء تغذیه و ارجاع سریع آنها به سطوح بالاتر خدمات ممکن ساخته است . با توجه به کمبود منابع علمی وکاربردی به زبان فارسى در زمینه تغذیه مادران باردار و شیرده ، دفتر بهبود تغذیه نموده است . این راهنما « راهنمای جامع مراقبت های تغذیه ای مادران باردار و شیرده » جامعه اقدام به تدوین براساس آخرین توصیه های علمی با هدف آشنا نمودن پزشکان خانواده، تیم سلامت و کارکنان بهداشتى با مراقبت های تغذیه ای مناسب در دوران باردار ی و شیردهی تهیه شده است . پیشنهادات و نظرات شما همکار گرامی ما را در جهت ارتقاء کیفیت این مجموعه آموزشی یاری می رساند .
امید است با بکارگیری این راهنما در جهت سلامت مادران باردار و نوزادان این مرز و بوم گامی دیگر در راستاى ارتقاء سطح سلامت جامعه برداریم .
دکتر زهرا عبداللهى
سرپرست دفتر بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت