درایام دید و بازدید های نوروز ی، معمولا برنامه غذایی روزانه تغییر می کند واین تغییرات ممکن است سلامت هموطنان را به خطر بیندازد. یکی از مشکلات اساسی که اکثر مردم ( به ویژه افرادی که از برنامه غذایی کاهش وزن استفاده می کنند ) در ایام نوروز با آن مواجهند ، اضافه وزن ناشی از مصرف زیاد شیرینی ، شکلات ، آجیل و ... است . اضافه وزن وچاقی خود زمینه ساز دیابت نوع 2 ، فشار خون بالا ، جربی خون بالا و بالاخره بیماری های قلبی عروقی است. با رعایت نکاتی در تغذیه خود در این ایام می توانید از بروز اضافه وزن و چاقی پیشگیری کنید.
از انواع شیرینیهای ساده ودراندازه کوچک برای پذیرایی میمانان خود تهیه کنید. تا میهمانان با افزایش دریافت قند و چربی اضافی مواجه نشوند. خودتان نیز اگر مایل به مصرف شیرینی هستیتد از شیرینی های ساده وکوچک وبه مقدار کم استفاده کنید. شیرینی های تازه که با مقادیر زیاد شکلات ، خامه ویا ژله تهیه می شوند میزان کالری بالایی دارند و مقادیر زیادی قند وچربی وارد بدن می کنند که علاوه بر اضافه وزن ، بالارفتن میزان چربی های خون را نیز بدنبال خواهند داشت. توصیه می شود در طول روز اگر به میهمانی های متعددی می روید حساب تعداد شیرینی هایی را که می خورید داشته باشید. اگر در یک دید وبازدید شیرینی میل نمودید ، در دید وبازدید بعدی بجای شیرینی یک عدد میوه مصرف کنید .
میوه ها علاوه بر ویتامین ها واملاح معدنی که برای حفظ سلامت بدن لازمند ، حاوی ترکیباتی بنام انتی اکسیدان هستند که نقش آنها در پیشگیری از بیماری های غیرواگیر ازجمله دیابت ، بیماری های قلبی عروقی و سرطان ها شناخته شده است . آنتی اکسیدان ها از طریق ترکیب شدن با رادیکال های آزاد که بدنبال واکنش های اکسیداسیونی در بدن تولید می شوند از آسیب و تخریب سلول های بدن جلوگیری می کنند. درمیان میوه ها ، مرکبات وسیب از پرخاصیت ترین هاست. مصرف موز بدلیل داشتن کالری زیاد باید محدود شود. خیار نیز چون کالری بسیار کمی دارد و جای میوه را می گیرد، برای کسانی که اضافه وزن دارند یا مراقب قند خون خود هستند بسیار مناسب است .
برای صرف چای ، بجای قند و شکلات ، از کشمش ، توت خشک ویا خرما در حد کم استفاده کنید. واگر قهوه و نسکافه برای پذیرایی سرو می شود از نوع بدون قند آن استفاده کنید.
درمصرف آجیل زیاده روی نکنید . انواع مغزها وتخمه ها حاوی مقادیر زیادی چربی هستند . بطوری که هر 100 گرم آنها حاوی 500 تا 600 کالری است . از انواع آجیل های بدون نمک ویا کم نمک استفاده کنید. آجیل های شور با داشتن مقادیر زیاد نمک ، زمینه را برای فشار خون بالا فراهم می کنند. بوپژه افرادی که به فشار خون بالا دچار هستند و هم چنین بیماران قلبی عروقی ازمصرف آجیل های شور باید اجتناب نمایند. برای ادامه مطلب زیرا دانلود کنید.
سعیده معانی، کارشناس دفتر بهبود تغذیه جامعه
معاونت بهداشت
وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی