تاریخ : يکشنبه 29 دي 1398
کد 1002

طرح واکسیناسیون تزریقی فلج اطفال برای متولدین 1395 به بعد

طرح واکسیناسیون تزریقی فلج اطفال برای متولدین 1395 به بعد که در حال اجرا است، چیست؟

به گزارش روابط عمومی مرکز بهداشت استان آذربایجان شرقی به نقل از گروه بیماریهای واگیر، واکسن فلج اطفال به دو صورت خوراکی (قطره) و تزریقی تولید و تجویز می¬شود و هر دو نوع این واکسن، کاربردی و موثر بوده و بهترین ابزار برای پیشگیری از بروز بیماری فلج اطفال، واکسیناسیون علیه این بیماری است. در ایران نوع خوراکی این واکسن (تولید موسسه سرم¬سازی رازی) همچنان در 6 نوبت از بدو تولد تا 6 سالگی استفاده می شود.
در سال 1394، سازمان جهانی بهداشت به همه کشورهای دنیا که از واکسن خوراکی استفاده می­کنند، توصیه نمود به منظور آمادگی برای مراحل نهایی ریشه کنی، یک نوبت واکسن تزریقی فلج اطفال به برنامه واکسیناسیون کودکان اضافه کنند لذا با توجه به این توصیه و پیرو مصوبه کمیته کشوری ایمن­سازی از شهریور1394 یک نوبت واکسن تزریقی فلج­اطفال در سن ۴ ماهگی به برنامه معمول واکسیناسیون کودکان اضافه گردید.
     بدنبال این مصوبه نیاز جهانی به شدت افزایش یافت و شرکت­های تولید کننده که متعهد به تامین این واکسن شده بودند، نتوانستند به تعهدات خود عمل نمایند لذا در اوایل سال ۹5، تامین این واکسن برای حدود 42 کشور از جمله ایران با مشکل مواجه شد. با وجود تمام این کمبودها در پرخطرترین مناطق کشور یعنی استان­های همجوار با کشورهای افغانستان، پاکستان و استان­های پرتردد مهاجر از این دو کشور شامل استان­های خراسان جنوبی، خراسان رضوی، سیستان و بلوچستان، هرمزگان، کرمان و قم تزریق واکسن فلج اطفال در ۴ ماهگی ادامه یافت ولی برای سایر استان­ها امکان تامین واکسن تزریقی میسر نگردید.
با پیگیری­های وزارت بهداشت و بهبود نسبی تولید واکسن در سطح جهانی، واکسن مجددا تامین و مقرر گردید از شهریور97 همه کودکان علاوه بر سایر واکسن­ها، در سن 4 ماهگی واکسن تزریقی فلج­ اطفال را دریافت نمایند.
این امر به صورت فراخوان تزریق در دو مرحله با اولویت خطر متوسط، برای متولدین سال ۹۵ به بعد ساکن در ۹ استان (بوشهر، اصفهان، فارس، یزد، مرکزی، گلستان، خراسان شمالی، تهران و البرز) اجرا گردید و با اولویت خطر کم برای سایر استان­های کشور (از جمله آذربایجان شرقی) از بهمن 1398 شروع می شود.
لازم به یادآوری است آخرین مورد بیماری فلج اطفال کشور در سال 1379 که ویروس آن از کشور پاکستان وارد شده بود، رخ داده است و بعد از آن هیچ موردی از این بیماری در ایران گزارش نشده و پاک بودن کشور از بیماری فلج اطفال هر سال به تایید سازمان جهانی بهداشت رسیده است.