لزوم استفاده از روشهای نوین در برابر بلایای طبیعی
به گزارش روابط عمومی مرکز بهداشت استان ، معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تبریز تاکید کرد: خوشبختانه در حال حاضر روشهای نوین برای حفظ و سالم نگهداشتن مردم و کاهش آسیبها در برابر بلایای طبیعی طراحی شده است که باید از آنها در راستای کاهش اثرات بلایا استفاده کنیم.
دکتر عباسعلی درستی روز چهارشنبه، هشتم دی ماه، در همایش « روز ملی ایمنی در برابر زلزله و کاهش اثرات بلایای طبیعی»، با بیان اینکه تمامی موضوعات به ویژه بلایای طبیعی در دنیا به طور علمی مدیریت میشود، اظهار کرد: قطعا با مدیریت علمی مخاطرات و بلایا، تبعات آن نیز کاهش می یابد.
وی با بیان اینکه طی سالهای گذشته در کشور نسبت به موضوع بلایای طبیعی هیچ فکری نشده بود، گفت: خوشبختانه اخیرا نسبت به این موضوع توجه شده است، هرچند سازمانهای موازی به طور پراکنده در این موضوع فعالیت میکنند ولی به هر حال گوشه چشمی نسبت به این موضوع توجه دارند و این امر نشان دهندهی اهمیت موضوع در کشور است که امیدواریم در آینده نیز با انسجام واحدها، سیستمی واحد برای مدیریت بلایا راه اندازی شود.
وی با تاکید بر لزوم استفاده از تجربیات سایر کشورهای موفق در زمینهی مدیریت صحیح بلایای طبیعی، گفت: باید قبول کنیم در این زمینه هنوز عملکرد ضعیفی داریم، علی رغم وقوع بلایای طبیعی از جمله زلزلهی ارسباران و زلزلهی بم هنوز در مدیریت موضوع بسیار ضعیف هستیم معتقدم لازمهی آن، آموزش و پذیرش نقاط ضعفها در این زمینه است.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تبریز خاطرنشان کرد: نیاز به برگزاری جلسات آموزشی در خصوص مدیریت حین وقوع بلایای طبیعی داریم تا براساس آن از تجربیات سالهای گذشته ی کشور و سایر کشورهای موفق در این زمینه به نحو احسن بهرهمند شویم
در ادامه مدیر بحران و کاهش خطر و بلایای مرکز بهداشت آذربایجان شرقی با بیان اینکه وقوع مخاطرات طبیعی است ولی آماده نشدن ما برای مقابله با بلایای طبیعی بسیار غیرطبیعی است، گفت: باید از گذشته عبرت بگیریم وآموختههای خود از گذشته را ثبت و نقاط قوت و ضعف خود را شناسایی کنیم و اجازه ندهیم مانعی برای مدیریت در حین وقوع بلایای طبیعی ایجاد شود.
بهروز محمد علیزاده در همایش « روز ملی ایمنی در برابر زلزله و کاهش اثرات بلایای طبیعی»، با بیان اینکه هفتهی ایمنی فرصتی برای مرور گذشته، تجارب و تبدیل نقاط ضعف به قوت است، اظهار کرد: سال ۹۳ برای اولین بار نگاه تخصصی نسبت به برنامه مدیریت خطر در مدیریت بحران پیدا شد و براین اساس همواره با اعداد و رقم پیش رفتیم، از سال ۹۳ برنامهها در تمامی واحدهای بهداشتی تحت معاونت بهداشت آغاز شد.
وی اد امه داد: مانورهای آموزشی، تمرین و آمادگی مکرر لازم است تا تیم واکنش سریع بتواند در بلایای طبیعی اقدامات لازم را به نحو احسن انجام دهند.
علیزاده با تاکید بر اینکه زمان آن فرا رسیده مدیریتهای خود را علمی و تخصصیتر کنیم، گفت: مسئولان مربوطه در حین وقوع بلایای طبیعی باید با عملکرد تخصصی، علمی و حرفهای برخورد کنند چرا که اگر با این موضوع، سنتی و احساسی برخورد شود قطعا با مشکل مدیریتی مواجه خواهیم شد.
وی تاکید کرد: حوزه معاونت بهداشت با همت مسئولان در زمینهی بلایای طبیعی توانسته اقدامات خوبی انجام دهد اما این اقدامات در زمان بحران کافی نیست چرا که مقولهی بحران پیچیده تر از این حرفاست و توان آموزش و آمادگی بسیار زیادی برای آن لازم است.
مدیر بحران و کاهش خطر و بلایای مرکز بهداشت آذربایجان شرقی بیان کرد: مردم اولین افرادی هستند که میتوانند در زمان بحران بلایای طبیعی با کسب آموزشهای لازم، اقدامات اساسی انجام دهند و همچنین آموزشهای خود را به دیگران منتقل کنند.
وی با اشاره به فعالیت ۱۴۰۰ واحد بهداشت و انجام و تدوین برنامه های راهبردی و کاربردی
EUP در تمامی واحدها، گفت: در حال حاضر رویکردها در مدیریت بحران علمی شده و حتی کارگاههایی در این خصوص برگزار شده است و این جای خوشحالی دارد که تمامی وظایف دستگاهها مشخص می شود و هرکدام در زمان بحران از اصول مشخص تبعیت میکنند.
وی با بیان اینکه وظیفه ی ما آموزش و ارتقای توان مردم جامعه است، گفت: آموزشهای چهاردرصدی به مردم توسط بهداشت در سال 93 اکنون به بالای ۷۰ درصد رسیده و جمعیت تحت پوشش ارزیابی شده است.
علیزاده با اشاره به لزوم تامین و تجهیز وسایل مورد نیاز در حین وقوع بلایای طبیعی در شبکههای بهداشت، گفت: باید تمامی تجهیزات و امکانات در شبکههای بهداشت تامین شود تا پست های فرماندهی در زمان مناسب بتوانند در محل مستقر شده و تشکیل جلسه دهند.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری آذربایجان شرقی با بیان اینکه نگران زلزلهی تبریز هستیم، گفت: کشور و استان ما حادثه خیز است در حالی که یک چهارم جمعیت شهر تبریز در بافت فرسوده و حاشیه نشین مستقر هستند، نیاز است اقدامات لازم در رابطه با شهرسازی با سرعت زیادی انجام شود.
محمدباقر هنربر نیز در ادامه همایش « روز ملی ایمنی در برابر زلزله و کاهش اثرات بلایای طبیعی»، گفت: متاسفانه در حادثهی زلزلهی بم سال 82، نزدیک به 70 هزار نفر از هم وطنان عزیز جان خود را از دست دادند و 100 درصد اماکن مسکونی تخریب شدند.
وی بیان کرد: بعد از حوادث همواره نیاز داریم نقاط قوت و ضعف خود را بررسی کنیم که البته علی رغم انجام اقدامات زیاد در کشور زمانی که حادثهای رخ می دهد متوجه میشویم که دچار ضعف هستیم.
وی افزود: زلزلهی بم در سال 82 تلفات زیادی داشت که در مقابل آن آموزشهای زیاد و همکاری مردم عزیز، اقدامات شایسته ای در کشور در بحث تاب آوری شهری و آموزش های مختلف توسط تمامی دستگاهها انجام شد.
وی بیان کرد: حدود 10 سالی می شود قانون مدیریت بحران در مجلس تصویب نشده است و دستگاه ها بلاتکلیف هستند چرا که براساس آن وظایفی برای دستگاه ها مشخص نشده است هرچند علی رغم مشخص نشدن وظایف، تمامی دستگاه ها در زمان وقوع حادثهای پای کار هستند.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری آذربایجان شرقی تاکید کرد: اگر در مدیریت بحران پیشگیری و پیش بینی را به خوبی انجام دهیم قطعا از بروز خسارت زیاد جلوگیری خواهیم کرد.
وی با بیان اینکه نداشتن تلفات جانی در حوادث جزو اولویت اصلی است، گفت: با مانور و آموزشها توسط دستگاه ها، فرهنگ سازی و همکاری مردم عزیز در زلزله ی کرمانشاه در سال 96، 620 نفر تلفات داشتیم در حالی که بزرگی زلزله ی کرمانشاه زیاد بود و میتوانست منجر به تلفات زیادی شود.
هنربر با تاکید بر اینکه هزینه برای پیشگیری بسیار ضروری است، گفت: قرار بود مانور بزرگی برای بازسازی زلزلهی تبریز برگزار کنیم ولی با شیوع نوع جدید اومیکرون کرونا نتوانستیم این مانور را برگزار کنیم.
وی با اشاره به تلاش نیروهای امدادی در حادثه ی عباسی تبریز، گفت: تمامی نیروهای مخلص آتش نشانی، اورژانس و هلال احمر و غیره همگی در محل حضور یافتند، علی رغم اینکه حادثه در سریعترین زمان مدیریت شد ولی این حادثه نشان داد که واقعا در تجهیزات نقص داریم.
وی با بیان اینکه نبود فرماندهی واحد در حوادث یکی از مشکلات است، گفت: اگر در مدیریت حواث فرماندهی واحد نداشته باشیم زمان طلایی را از دست خواهیم داد، در قانون مدیریت بحران وظایف تمامی دستگاهها به طور کامل مشخص شده است، از تمامی دستگاهها خواستار انجام وظیفه ی خود هستیم.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری آذربایجان شرقی ادامه داد: همگی باید با همکاری و آموزشهای مستمر در مقابل حوادث طبیعی اقدام کنیم تا بتوانیم با تامین اعتبار مورد نیاز برای پیشگیری، تامین تجهیزات مورد نیاز و آمادگی مردم عزیز بتوانیم در مقابل حوادث به نحو احسن عمل کنیم.
در ادامه ، دکتر احمد کوشا در همایش روز ملی ایمنی در برابر زلزله، با بیان این که سلامت و امنیت بزرگترین نعمتی محسوب میشود که همکاران بهداشت همواره در تامین امنیت سلامت جامعه تلاش میکنند، اظهار کرد: اگر در هر نقطهای از شهر بیماری ایجاد شود قطعا در گام اول بهداشت و ارگانهای سلامت امنیت و سلامت را در جامعه ایجاد میکنند.
وی با بیان این که طبق آیات الهی همگی برای آزمایش آفریده شدهایم، گفت: امروز تمامی نیروهای بهداشت در موقعیتی قرار دارند که با سلامت مردم آزمایش میشوند و چه موقعیتی والاتر از آن میتواند نصیب هر فرد در زندگی شود.
وی ادامه داد: وقوع بلایای طبیعی نیز یکی دیگر از مواردی است که بشر با آن مورد آزمایش قرار میگیرد، قطعا برگزاری چنین همایشهایی برای خدمت هرچه بهتر به سلامت مردم بسیار موثر است.
رئیس مرکز ملی آموزش مدیریت سلامت با اشاره به نقش بهداشت در حین وقوع بلایای طبیعی، بیان کرد:
نیاز مردم در وقوع بلایای طبیعی نسبت به حالت عادی، چند برابر میشود، تمامی نیروهای بهداشت در زمان وقوع زلزلهی آذربایجان در سال ۹۱، آن را با تمام سلولهای خود لمس کردند آن موقع شب و روز نمیشناختیم و این امر نیز بسیار ضروری بود.
وی با تاکید بر اینکه در حین وقوع بلایای طبیعی شاید مهم ترین دغدغه تامین سلامت و مکانی برای سکونت مردم باشد، گفت: این دو مورد در زمان حادثه باید سریعا برقرار شود و در مرحلهی اول مکانی امن برای سکونت مردم تامین شود.
وی ادامه داد: خوشبختانه در زلزله سال ۹۱، فصل تابستان بود و سکونت به راحتی برای مردم تعیین شد، همچنین عوامل مهم و موثر در سلامت زلزله زدگان را مورد بررسی قرار دادیم و بیماریهای غیرواگیر شناسایی و داروهای مورد نیاز برای آن تامین شد.
دکترکوشا توجه به سلامت مادران، نوزادان و سالمندان نیز از دیگر اقدامات ضروری در زلزلهی آذربایجان عنوان کرد و گفت: تامین سلامت مادران، نوزادان و سالمندان در اولویت قرار داشت برهمین اساس در همان شب سازماندهی برنامهها را شروع کردیم.
وی با بیان اینکه یکی از مهمترین مشکلات در زمان زلزله، دفع بهداشتی فاضلاب بود که متاسفانه هماهنگی در آن مورد زیاد خوب نبود، گفت: متاسفانه مسئول راه اندازی سرویس بهداشتی در استان مشخص نبود به طوریکه سرویس بهداشتی های سیار از استانهای اصفهان و بوشهر ارسال میکردند حتی با گذشت سالها از زلزلهی آذربایجان، احساس میکنیم هنوز مسئولی برای رفع این مشکل مشخص نشده است.
وی مهم ترین فعالیت در زمان زلزله را مراقبت از بیماران عنوان کرد و گفت: خوشبختانه سیستم گزارش دهی به صورت آنلاین بود و باید برای کنترل بیماری آمار روزانه را در دست داشتیم تا براساس آن خدمات را برای بیماران ارائه دهیم به همین دلیل در زلزله ی آذربایجان شاهد هیچ گونه بروز اپیدمی نشدیم.
رئیس مرکز ملی آموزش مدیریت سلامت با اشاره به مشکلات عام در زلزلهی آذربایجان، گفت: مشکل اصلی در روزهای اول مشکل مخابراتی بود که با قطعی تلفن نمیتوانستیم با همکاران ارتباط برقرار کنیم همچنین سیل حضور مسئولان تراز بالا نیز در محل از دیگر مشکلات بود در حالی که هیچ گونه کاری انجام نشده بود مسئولان برای بازدید در محل حضور داشتند البته حضور برخی از کارشناسان نیز در محل زلزله زده بسیار موثر بود .
وی عدم شفافیت وظایف در بین ارگانها را نیز از دیگر مشکلات عنوان کرد و گفت: همه از نظر انسان دوستی آماده ی کمک بودند اما اکثر افراد ساده ترین کار را انجام میدادند و کار اصلی باقی میماند، موازی کاری باعث میشد تلاقی بین وظایف ایجاد شود.
وی افزایش جمعیت و حضور برخی از افراد در منطقه برای بهره گیری از امکانات زلزله زدگان را از دیگر مشکلات بیان کرد و گفت: بهداشت تنها سیستمی است که در تمامی روستاها نفوذ دارد و آمار جمعیت روستاها را به خوبی در دست دارد برهمین اساس بهداشت ظرفیت خوبی برای ارائه خدمت به جمعیت روستا است.
دکتر کوشا با بیان اینکه زمان زلزله در پخش چادرها، توزیع وسایل گرمایشی و سرمایشی نیز مشکل داشتیم، گفت: با توجه به اینکه نیروهای بهداشت از ابتدای زلزله در محل حضور داشتند بعد از مدتی این نیروها از لحاظ جسمی و روانی دچار آسیب شده بودند البته نیروهای جایگزین مستقر شدند.
وی با اشاره به نبود امکانات ضروری برای نیروهای بهداشت در اکثر روستاها، گفت: متاسفانه با وقوع زلزله اکثر خانه های بهداشت از بین رفته بود و امکانات خوبی برای نیروهای بهداشت وجود نداشت.
وی ادامه داد: بعد از گذشت چند هفته از وقوع زلزله، در حالی که مردم در کانکسها زندگی میکردند، تنها بهداشت و بنیاد مسکن در صحنه باقی مانده بود.
رئیس مرکز ملی آموزش مدیریت سلامت دفع نخالههای ساختمانی را نیز از دیگر نگرانیها عنوان کرد و گفت: ما نگران دفع نخالهها بودیم چرا که بعد از بروز اتفاق، برخی از حشرات مانند پشه خاکی در محل تجمع میکنند ما نیز نگران بودیم حشرات جمع و باعث بروز برخی بیماریها شود.
وی با اشاره به فرصتهای ایجاد شده در زمان زلزله، گفت: حضور مستمر مدیران و کارشناسان در محل و روحیهی ایثارگرانهی همکاران و کمک نوع دوستانهی همه ی مردم از فرصتها بود، پیشنهاد میکنیم جلسات هماهنگی تیم ها قبل از وقوع زلزله همواره برگزار شود تا وظایف هرکسی مشخص شود و به وظایف خود آگاهانه عمل کنند.