رئیس گروه سلامت جمعیت و خانواده دانشگاه علوم پزشکی تبریز گفت: سلامت زنان مطمئنترين راه برای رسيدن به زندگی بهتر برای همگان است، اگر سلامت، محور توسعه پايدار است، زن محور سلامت است.
دکتر ناصر رهبر در گفتوگو با ایسنا به مناسبت هفته ملی سلامت بانوان ایران اظهار کرد: زنان محور سلامت خانواده بوده و علاوه برخدمات سلامتی که درنقش مادر، همسر، خواهر ودختر برای سایر اعضای خانواده انجام میدهند، الگوی آموزنده شیوه زندگی سالم به نسل بعدی و سفیران سلامت میباشند.
وی ادامه داد: در واقع سلامت 75 درصد از جامعه، يعنی زنان و فرزندان به طور مستقيم و سلامت 25 درصد جامعه به طور غير مستقيم (مردان با سلامت زنان تامين میشود، بنابراین سلامت زنان مطمئنترين راه برای رسيدن به زندگی بهتر برای همگان است به طور خلاصه اگر سلامت، محور توسعه پايدار است، زن محور سلامت است.
وی افزود: گرچه مرگ ومیر مردان بیشتر است و امید به زندگی زنان بیشتر از مردان است، اما بارمعلولیت و ناتوانی و زندگی با کیفیت پایین در زنان بیشتر بوده و زنان بیشتر از بیماریهای مزمن ناتوان کننده قابل پیشگیری رنج میبرند.
رهبر گفت: زنان از منابع مالی و حمایتی کمتری نسبت به مردان چه در خانواده وچه دراجتماع برخوردارند به همین دلایل وظیفه سیستم سلامت درخصوص سلامت زنان سنگینتر است.
وی خاطرنشان کرد: هفته ملی سلامت بانوان ایران در سالجاری نیز به روال سالهای گذشته در آخرین هفته مهر ماه (24 الی 30 مهر) با هدف اطلاع رسانی و حساس سازی گروههای مختلف جامعه در خصوص اولویتهای سلامت زنان به عنوان نیمی از جمعیت کشور، برگزار میشود.
وی همچنین اضافه کرد: روز یکشنبه، زنان و امنیت غذایی خانواده، دوشنبه سلامت زنان و سلامت روانی خانواده، سهشنبه سلامت زنان و سبک زندگی، چهارشنبه سلامت زنان، سلامت خانواده و جوانی جمعیت، پنجشنبه زنان و بیماریهای شایع، جمعه زنان و تعلیم و تربیت نسل آینده و شنبه زنان و آسیبهای شغلی نامگذاری شده است.
رئیس گروه سلامت جمعیت و خانواده دانشگاه علوم پزشکی تبریز یادآور شد: توجه به اهمیت موضوع جوانی جمعیت درکشور و اولویت اجرای وظایف محوله در قانون «حمایت از خانواده و جوانی جمعیت» به وزارت بهداشت، امسال رویکرد اصلی برگزاری هفته ملی سلامت بانوان ایران (سبا)مباحث مرتبط با جوانی جمعیت میباشد چراکه جمعیت جوان وسالم و بانشاط ضامن توسعه همه جانبه و سرمایه و ثروت کشور است.
وی افزود: دانشگاه علوم پزشکی تبریز 49 درصد جمعیت مربوط به جمعیت زنان است، از جمعیت زنان حدود 13 درصد سالمند (بالای 60 سال)، 46 درصد میانسال (30 تا 59 سال)، 15 درصد جوان(29 تا 18 سال )، 20 درصد نوجوان (6 تا 17 سال ) و 6 درصد گروه سنی کودکان (زیر پنج سال) را به خود اختصاص داده است.
وی متذکر شد: درطول سال 1400، حدود31 درصد زنان میانسال دانشگاه علوم پزشکی تبریز مراقبتهای میانسالان را که شامل تن سنجی و ارزیابی تغذیه، ارزیابی فعالیت بدنی، ارزیابی سلامت روان، پیشگیری از سکتههای قلبی و مغزی از طریق خطرسنجی و مراقبتهای ادغام یافته دیابت، فشار خون بالا و اختلالات چربیهای خون، غربالگری اولیه درگیری با مصرف دخانیات، مواد و الکل را دریافت کردهاند و برای حدود 20 درصد زنان میانسال خدمات مامایی ارائه شده است.
دکتررهبر در ادامه بیان کرد: مطالعات نشان میدهد بارداری اثر پیشگیری کننده بر سرطان پستان دارد، سرطان پستان در زنانی که بچه ندارند بیشتر از زنانی که دو و بیشتر بچه دارند اتفاق میافتد.
وی گفت: اولین علت ذکر شده برای سرطان تخمدان در کتابهای پزشکی، زایمان کم یا نازایی است، بارداری اثر محافظتی نسبت به ایجاد فیبروم در رحم زنان دارد.
وی اظهار کرد: در یک مطالعه نسبت ابتلا به فیبروم در خانمی که تا به حال زایمان نداشته پنج برابر خانمی بود که چند بار زایمان داشته است.
رئیس گروه سلامت جمعیت و خانواده دانشگاه علوم پزشکی تبریز یادآور شد: بارداری در بعضی افراد باعث بهبود کامل و در برخی دیگر باعث سرکوب علایم اندومتریوز در زمان حاملگی میشود (اندومتریوز، وجود بافت رحم در جایی غیر از رحم است که مشکلات زیادی به وجود میآورد).
وی در پایان تاکید کرد: شیردادن به نوزاد باعث کاهش سرطانهای پستان و اندامهای دستگاه تناسلی میشود و اثربخشی شیردهی به کودک در محافظت از بروز سرطان پستان در مادر شناخته شده است همچنین مادرانی که به فرزندان خود شیر داده اند در آینده کمتر به بیماریهای قلبی عروقی مبتلا میشوند.