تاریخ : جمعه 20 آبان 1401
کد 1406

شعار امسال هفته‌ی دیابت؛ با آموزش دیابت از آینده خود محافظت کنیم

دیابت با تاثیری که دارد، کل اعضای بدن را در تمام سطوح درگیر می‌کند

معاون فنی بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تبریز: دیابت با تاثیری که دارد، کل اعضای بدن را در تمام سطوح درگیر می‌کند؛
به گزارش روابط عمومی مرکز بهداشت استان جلسه‌ای به مناسبت هفته‌ی ملی دیابت با حضور کارشناسان دستگاهای مختلف استانی در محل معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تبریز برگزار شد.
 
دکترکامران صادقی معاون فنی مرکز بهداشت استان  درابتدای جلسه ضمن خیر مقدم و تشکر از حضور مدعوین اظهار کرد: باتوجه به فرا رسیدن روز جهانی و هفته ملی دیابت که ۲۱ الی ۲۷ آبان ماه است، قصد داریم با برگزاری مستمراین جلسات و نشست ها  و همکاریهای بین بخشی وفرابخشی، با آموزش موثربیماری دیابت ازفعل وآینده خود و جامعه خویش محافظت لازم را بعمل آوریم که بنوعی اشاره به شعارامسال هفته دیابت یعنی "با آموزش دیابت ازخود محافظت کنیم" بود.
 
دکتر کامران صادقی متخصص قلب عروق  ادامه داد: دیابت اکنون یک بیماری شایع در جامعه است که آمار آن هم متاسفانه  سیرصعودی دارد و اکثر اعضاء بدن را درگیر می نماید این بیماری شایع متابولیک در صورت عدم کنترل منجربه ضایعات جبران ناپذی در ارگانهای  بدن از جمله چشم کلیه ها اعصاب محیطی  و عروق قلب، مغزو پوست ... می شود.لذا  تشخیص  و  کنترل بیماری در مراحل ابتدایی می تواند جلوی  بسیاری از  عوارض مورد اشاره را بگیرد و لازمه این امر  همکاری و تعامل کارشناسانه موثر همانطوری که  اشاره نمودم  بین بخشی  و فرابخشی است که با آموزش  و تغیر توع  بینش  و تگرش  و حساس سازی  عامی افراد جامعه اعم از بیمار و غیر بیمار  در هر  سطحی  از جامعه نسبت به این بیماری  هزار چهره است.
وی ادامه داد؛ قطعا می توان گفت : ارتقاء و افزایش سطح دانش و آگاه سازی و ایجاد حساسیت لازم در خصوص عوارض و عواقب بیماری در بین اقشار مختلف جامعه در پیشگیری موثر و اولیه از ابتلاء به دیابت و نیز عوارض ناشی از آن تاثیر مفید و ملموسی خواهد داشت که انشاءا... با عنایت پرودگار متعال و تعامل و همکاری صمیمانه و کارشناسانه تمام اعضا تاثیر گذار این امر محقق گردد.
 
دکتر جبرئیل شعرباف نیز اظهار کرد: ۵۳۷ میلیون نفر از جمعیت جهان به دیابت مبتلا هستند که طبق پیش‌بینی‌ها این رقم هشت سال بعد به ۶۳۴ هزار مورد می‌رسد و ۱۸ سال بعد نیز نزدیک یک میلیارد مبتلای به دیابت خواهیم داشت.
 
وی ادامه داد: از هر پنج مبتلای به دیابت، چهار نفر از افراد کم درآمد جامعه هستند که به رژیم غذایی خود اهمیت نداده و فعالیت و وزن خود را کنترل نمی‌کنند همچنین در هر پنج ثانیه نیز یک نفر در اثر ابتلای به این بیماری فوت می‌شود.
 
وی افزود: بیماری دیابت هزینه بالایی به دولت نیز تحمیل می‌کند که یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان تنها بیمه خدمات درمانی در سال جاری برای این بیماری هزینه کرده است.
 
 
دکترشعرباف خاطرنشان کرد: طی دو سال گذشته شیوع دیابت در هر دو جنس به ۱۴.۱ درصد رسیده است که این آمار در شهر و روستا چندان تفاوتی ندارد؛ کرمان کمترین و خوزستان بیشترین شیوع را در میان شهرهای کشور دارد.
 
وی اضافه کرد: ۶.۴ درصد دیابتی‌ها در سامانه سیب ثبت شده‌اند یعنی تعداد کثیری شناسایی نشده یا از خدمات خصوصی استفاده می‌کنند و پرونده مداوم برای آنها تشکیل نشده است.
 
وی همچنین یادآور شد: شبستر و آذرشهر بیشترین نسبت شناسایی و میانه و ورزقان کمترین نسبت شناسایی را دارند که شاید به نوع رفتار مردم، ژنتیک یا ساختار آنها وابسته باشد.
 
رئیس گروه مبارزه با بیماری‌های غیرواگیر دانشگاه علوم پزشکی تبریز خاطرنشان کرد: شعار امسال هفته‌ی دیابت «آموزش دیابت از آینده خود محافظت کنیم» است که روز شنبه «آموزش پیش دیابت، پیشگیری و شیوه زندگی سالم»، یکشنبه  «آموزش دیابت، جامعه ، مدارس و خانواده»، دوشنبه  «با آموزش دیابت از آینده خود محافظت کنیم»، سه‌شنبه «آموزش دیابت، خودمراقبتی»، چهارشنبه  «آموزش دیابت،رسانه و سلامت دیجیتال»، پنجشنبه  «آموزش دیابت، ارائه دهندگان خدمت، پزشکان، پرستاران، مراقبین سلامت و ...» و جمعه نیز  «آموزش دیابت، دسترسی به دارو ودرمان و نقش بیمه‌ها» نامگذاری شده است.
 
وی افزود: با صدا و سیما، اداره‌کل آموزش و پرورش و ورزش و جوانان مکاتبه کرده‌ایم تا در خصوص تشخیص، درمان و شناسایی مطالبی مفید ارائه شود و انجمن دیابت هم یک سری برنامه‌هایی در این زمینه خواهند داشت.
 
وی در ادامه بیان کرد: مدارس، صداوسیما و رسانه‌ها در این زمینه تاثیر مثبتی دارند که درخواست می‌کنیم آموزش و پرورش برنامه‌های ویژه‌ای برای آموزش این بیماری اختصاص دهد.
 
دکترشعرباف گفت: پیشنهاد می‌شود برنامه پیاده‌روی یا کوه روی در این هفته داشته باشیم و با هماهنگی باشگاه‌ها، ورزش‌های دیگر را هم پای کار آوریم؛ همین‌که مردم بدانند این چنین بیماری وجود دارد کافی است و قدمی از آموزش است.
 
وی افزود: در سایت معاونت بهداشت تمامی موارد آموزشی مرتبط به دیابت گذاشته شده است و همه می‌توانند از آن استفاده کنند.
 
۸۰ درصد مبتلایان به دیابت قابل پیشگیری هستند.
 
رئیس انجمن دیابت آذربایجان شرقی نیز در این جلسه گفت: ابتلای دیابت به صورت سونامی رو به افزایش است و متاسفانه ارزشی به آن قائل نیستیم و به آموزش و اطلاع رسانی چندان اهمیتی نمی‌دهیم، انجمن دیابت وظیفه‌ی آموزش و اطلاع‌رسانی را دارد.
 
محمد هاشمی با بیان اینکه ۸۰ درصد وضعیت مبتلایان به دیابت با آموزش و درمان قابل پیشگیری است، افزود: ۳۰ هزار نفر عضو انجمن دیابت استان هستند که ده درصد دیابتی‌های استان را هم پوشش نمی‌دهد و تنها راه ما اطلاع‌رسانی است؛ در انجمن دیابت علیرغم اینکه هیچ کمکی نمی‌شود، مشکل مالی نداریم که با شیوع ویروس کرونا چهار میلیارد تومان هزینه کرده‌ایم، اگر به جای ۳۰ هزار نفر، سه میلیون نفر عضو شوند، ظرفیت داریم.
 
وی ادامه داد: یک روز در هفته جلسه آموزشی برگزار می‌کنیم، یک روز در ماه هم آموزش ویژه داریم، روز جمعه همایش عمومی در تالار آتش‌نشانی و روز یکشنبه نیز برنامه‌ای برای کادر پزشکی برگزار می‌شود.
 
وی خاطرنشان کرد: دو سال گذشته به مدارس رفتیم و آموزش دادیم حتی درخواست غربالگری هم کردیم و این تلاش‌ها نتیجه بسیاری داشت.
 
جمالی: نماینده  ورزش جوانان استان :هر سال با فرا رسیدن هفته دیابت برنامه‌هایی را برگزار می‌کنیم که کوه‌ روی، پیاده‌روی و... از آن جمله است، امسال هم فعالیت‌های آموزشی و ورزشی در مورد بیماران دیابتی در مدارس برگزار می‌کنیم.
 
دکتر کامران صادقی معاونت بهداشت  نیزدر ادامه مباحث اظهار کرد: باید برای برنامه‌های مستمر برنامه‌ریزی کنیم و این پتانسیل هم وجود دارد، انجمن دیابت، معاونت بهداشت، مدارس همه و همه این پتانسیل را دارند حتی اگر از عموم مردم و ترجیحاً از مدارس شروع شود، تاثیر بالایی هم خواهد داشت.
 
وی افزود: این حساس سازی اهمیت بالایی دارد باید گروه هدف خود را گسترده‌تر کنیم.
 
احمدی نماینده آموزش و پرورش استان
هم ادامه داد: تعداد دانش‌آموزان مبتلا به دیابت چندان زیاد نیست، احتمالا غربالگری لازم هم اتفاق نیافتاده است اما آموزش‌ها قطعاً اهمیت بالایی دارند و هرگونه اقدامی در این زمینه لازم باشد، ما انجام می‌دهیم.
 
وی اضافه کرد: قوی‌ترین بستر اطلاع‌رسانی و آموزش، فضای مجازی است و دیگر از فضای بروشور خارج شده‌ایم، با اپلیکیشن شاد به دانش‌آموزان، مدیران، کارشناسان و والدین دسترسی داریم که به راحتی می‌توانیم در اختیار شما قرار دهیم.
 
وی افزود: سالانه سه جشنواره طرح کوچ، سواد حرکتی و پاک برای کنترل وزن، چاقی، تغذیه سالم و... برگزار می‌شود که اقدامات مهمی هستند.
 
دکترعزیز زاده رئیس گروه نوجوان ، جوانان و مدارس معاونت بهداشت  هم یادآور شد: در بخش‌های مختلف می‌توانیم در خدمت شما باشیم اما بهتر است برنامه سالانه‌ای نوشته شود تا پیش‌بینی کنیم در طول سال چند همایش خواهیم داشت و بتوانیم اقدامات موثرتری انجام دهیم.
 
وی بیان کرد: اگر کل ادارات بانک‌ها پای کار آیند نتیجه بهتری خواهیم داشت که باید هم افزایی کنیم تا برنامه‌ها منظم‌تر پیش روند.
 
رازی نماینده شهرداری کلان شهر تبریز نیز گفت: پیش از این خدمات غربالگری و اتوبوس سلامت داشتیم و اقدامات مهمی در این زمینه انجام شد متاسفانه به دلیل شیوع ویروس کرونا ادامه‌دار نبود اما در خانه سلامت و فرهنگسراهای شهرداری تبریز کلاسهای آموزشی و پیشگیری برگزار شده و کارشناسان تغذیه حضور دارند تا آگاهی‌ها و اقدامات پیشگیری لازم انجام شود.
 
اضافه کرد: اکثر سازمان‌ها همکاری در این عرصه داریم، با مدیریت امور اجتماعی بخش شهروندی می‌توان قرارداد بست و با انجمن‌های حوزه سلامت هم همکاری لازم را انجام داد.                                                
 
نوبخت کارشناس مسئول بیماریهای تبریزنیز خاطرنشان کرد: مرکز بهداشت تبریز پیرو مکاتبات انجام شده با پتانسیلی که دارد، قطعاً اقدامات مهمی انجام خواهد داد و روز جمعه در مصلای اعظم امام خمینی (ره) تبریز نیز برنامه‌ای خواهیم داشت و از بقیه ادارات هم دست یاری می‌طلبیم.