تاریخ : پنجشنبه 8 دي 1401
کد 1435

به همت قرارگاه تعالی خانواده و جوانی جمعیت:

نشست علمی مبانی بیولوژیک اصلاح ساختار جمعیت برگزار شد

به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تبریز نشست علمی مبانی بیولوژیک اصلاح ساختار جمعیت و پاسخگویی به ابهامات موجود با حضور دکتر اکبری مشاور عالی وزیر کشور در حوزه جمعیت و خانم دکتر اختری مشاور وزیر کشور در امور زنان و خانواده و دبیر ستاد جمعیت کشور در دانشگاه علوم پزشکی تبریز برگزار شد. مـحمـداسـماعـیل اکبری مشاور عالی وزیر کشور در حوزه جمعیت ظهر روز پنجشنبه مورخه 1401/10/8 در این نشست گفت: وضعیت جمعیت آذربایجان شرقی امیدوارکننده نیست به گونه ای که شاخص جمعیت این استان به عنوان یکی از استان های بنیان گذار فرهنگ در کشور جای تامل دارد و امیدواریم با تلاش مسئولان شاهد بهبود این وضعیت باشیم .
وی با اشاره به سخنان رهبر انقلاب و دغدغه ایشان به عنوان یک کنشگر جمعیتی در کشور ادامه داد: ایران دچار  آینده هولناک پیری جمعیت شده است و حمایت از فعالان حوزه خانواده و جمعیت از ضروری ترین فرایض است که باید یک سیاست حیاتی تلقی شود یعنی ممانعت از مهاجرت اگرچه مانع از خروج جمعیت از کشور می شود ولی این امر مانع پیری جمعیت نمی شود. مشاور عالی وزیر کشور ادامه داد: سخنان رهبر انقلاب حکم شرعی را به دنبال دارد و حوزه سلامت باید با اهمیت به مردم، بهداشت و علم کافی وارد میدان شود.
 
کاهش جهانی جمعیت
اکبری با اشاره به شاخص های سیاسی در مقوله جمعیت نیز گفت: سیاست تکنیک نیست بلکه یعنی ادراک معنا و توجه به عام مسئله قضیه جامعه است. جمعیت دنیا از زمان خلقت جهان تا ۲۰۰ سال پیش یک میلیارد بود که تا همین چند دهه قبل روندی افزایشی با شاخص رشد ۲.۱ درصدی داشت اما متاسفانه در سال ۲۰۲۳ این شاخص به ۱.۰۰۱ درصد رسیده است که سازمان مدیریت نظم جهانی تصمیم دارد شاخص جمعیت دنیا را به ۰.۵ - درصد برساند.
وی ادامه داد: در سال ۱۳۹۰ با کنار گذاشتن مسئولین مرکز آمار ایران در کنترل جمعیت تدابیری را اتخاذ کرده ایم اما مرکز آمار آذربایجان شرقی مقاومت شدیدی را در تغییرات نشان می دهد، زیرا ۷۰ سال پیش سازمان برنامه بودجه کشور با شاخص فردگرایی تاسیس شده است.
اکبری ادامه داد:  با ارسال نمودار جمعیت به مقام معظم رهبری که برخلاف نمودار جمهوری اسلامی ایران است اولین نمودار دقیق از جمعیت ایران که نشانگر کاهش شدید جمعیت در ۷۰ سال اخیر است توسط مقام معظم رهبری در سال ۱۳۹۳ سیاست کلی جمعیت را مطابق قانون اساسی را در سراسر کشور ابلاغ شد تا از سوی دولت وقت اجرا شود اما هیچ اقدامی تا به امروز صورت نگرفته است.
مشاورعالی وزیر کشور اذعان داشت:  تنها ۷۰ درصد دختران ایران ازدواج می کنند و ۳۰ درصد مجردند که این ۷۰ درصد باید کمبود جمعیت سهم مجردین را جبران کنند.
وی با اشاره به لزوم بررسی معضل افزایش جمعیت در استان و نیاز به افزایش قشر جوان که آینده ساز کشور هستند افزود: از مسئولان آذربایجان شرقی در حوزه بهداشت و جمعیت  می خواهیم تمام ابعاد در افزایش جمعیت به طور موشکافانه مورد تحقیق قرار بگیرد.
اکبری با اشاره به اینکه ایران در سال ۱۳۴۱ بیشترین رشد جمعیت را در بین کشورهای منطقه داشت افزود: از سال ۱۳۹۸ این شاخص به شدت کاهش یافت و تنها کشوری که به اهمیت سخنان اقتصاددانان  پی برد و جمعیت خود را افزایش داد فلسطین بود چرا که بر این باورند که افزایش جمعیت اقتصاد، تولید و نخبگان را بیشتر می کند. اما جمعیت فعال در عرصه تولید در ایران یک چهارم جمعیت کشور است که باید مخارج سه چهارم مابقی افراد جامعه  را متقبل شوند.
 
پایین بودن موفقیت مراکز ناباروری در ایران
وی با اشاره به فعالیت مراکز ناباروری در کشور ادامه داد: از ۱۶ میلیون نفر جمعیت ایران زنان همسردار که در سن فرزند آوری هستند فقط ۲۰ درصد آنها نابارورند که حدود  ۳.۲ میلیون نفر می شوند. در کل دنیا مراکز ناباروری۱۰ الی ۳۰ درصد با موفقیت بارداری مواجه می شوند که متاسفانه در ایران این آمار ۱۰ درصد است.
وی ادامه داد: در ایران نه تنها زنان بلکه ۵۰ درصد مشکل باروری زوجین از طرف مردان است اما به دلیل هزینه معالجه کمتر مردان؛ بیشتر توجهات به سمت زنان می رود.
اکبری ادامه داد: یکی دیگر از مسائل حائز اهمیت سن بارداری زنان است  به طوری که هر چقدر سن زنان در بارداری کمتر باشد فاکتورهای منفی کاهش یافته و حتی احتمال بارداری در زنان زیر ۲۰ سال بسیار زیاد است.
اکبری در انتهای سخنان خود با اشاره به اینکه در آذربایجان شرقی پنج سال بعد از ازدواج تا اولین فرزند زنان فاصله وجود دارد ادامه داد: در وزارت بهداشت فاصله گذاری بین فرزندان به طور معمول دو سال تعیین شده که در زنان بالای ۴۰ سال به یک سال کاهش یافته است. وی افزود: از نظر علمی بارداری در بهبود سرطان به دلیل کاهش کورتون در بدن تاثیر مثبت دارد اما متاسفانه به راحتی، حکم سقط جنین در بیماران سرطانی صادر می شود.
 
دکتر بهمن نقی پور رییس دانشگاه علوم پزشکی تبریز نیز در آغاز این نشست ضمن خیرمقدم گویی گفت: بحث جوانی جمعیت موضوع بسیار مهمی است که در فرصت کم باقی مانده و در ظرف چندین سال آینده باید دست در دست هم  کشور را از این  بحران و معضل پیری جمعیت نجات دهیم.
 وی افزود: فقدان نیروی کار و نیروی جوان و انرژیک در کشور منجر به بروز بحران های بسیار اجتماعی و شغلی و فرهنگی و ... میشود که امیدواریم با تلاش همه جانبه و مخصوصا با تشکیل همچنین نشست های علمی و ارائه راهکارهای لازم و با اقدامات عملی و جهادی مشکل و بحران نگران کننده پیش رو از میان برداشته شود.
دکترحقایی معاون بهداشت ضمن ارایه  گزارشی از وضعیت شاخص های جمعیتی  استان  درخصوص اهم  اقدامات انجام گرفته در  قرارگاه جوانی جمعیت دانشگاه در راستای اجرایی نمودن  قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت توضیح مبسوطی ارایه کرد که اهم آن را به شرح ذیل می باشد.
تولید و توزیع بسته ها و رسانه های آموزشی مختلف در زمینه ازدواج، فرزندآوری و پیشگیری از سقط و ناباروری
برگزاری دوره های آموزشی و کارگاههای مختلف برای اعضای هیات علمی،کارکنان و دانشجویان
انجام برنامه های اطلاع رسانی متعدد برای مردم نظیر برگزاری کمپین ها، اجرای برنامه های  متعدد صدا و سیما
استفاده از شبکه ها و بسترهای مختلف دانشگاه برای آموزش و اطلاع رسانی نظیر رابطین محلات و ادارات، سفیران سلامت دانش آموزی و دانشجویی
استفاده از پتانسیل فضای مجازی ( سایت های مختلف ادارات و گروههای مجازی متنوع) برای آموزش و اطلاع رسانی مردم
تجهیز اتاق استراحت مادر و کودک در ساختمان های معاونت ها و مراکز تحت پوشش( ماده 22قانون )
 گفتنی است این نشست به همت قرارگاه تعالی خانواده و جوانی جمعیت دانشگاه علوم پزشکی تبریز در روز پنجشنبه مورخه 1401/10/8 در تالار شایانمهر دانشکده پزشکی برگزار شد