تاریخ : چهارشنبه 3 اسفند 1401
کد 1464

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تبریز:

شناسایی و کنترل بیماران دیابتی به خوبی اجرا نشده است

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تبریز گفت: باتوجه به شیوع ویروس کرونا طی دو سال گذشته در شناسایی و کنترل دیابت در کشور و استان به خوبی عمل نکردیم که رتبه چهارم کشور را در شناسایی دیابت به خود اختصاص داده‌ایم.
دکتر حسین حقائی روز سه‌شنبه در جلسه سیاست گذاری دیابت آذربایجان شرقی اظهار کرد: تبدیل و تغییر سبک زندگی سبب کاهش فعالیت بدنی و تغییر الگوی غذایی شده است و بیماری‌های غیر واگیر افزایش یافته است که از جمله آنها دیابت است که به‌عنوان هفتمین علت مرگ و میر شناخته می‌شود.
وی افزود: باتوجه به شیوع ویروس کرونا در شناسایی و کنترل دیابت در کشور و استان به خوبی عمل نکرده‌ایم که رتبه چهارم کشور را در شناسایی دیابت به خود اختصاص داده‌ایم و جهت افزایش شناسایی غربالگری افراد بالای ۳۰ سال و زنان باردار باید انجام شود.
حقائی خاطرنشان کرد: براساس سند بیماری‌های غیر واگیر که تنظیم شده است و هدف ملی ما این بود که آمار مبتلایان به چاقی و دیابت ثابت نگه داشته شود، فعالیت‌هایی برای ارگان‌ها و سازمان‌ها پیش‌بینی شده است که امیدواریم به اهداف خود برسیم.
رئیس گروه کارشناسان بیماری‌های غیرواگیر معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تبریز:
27 درصد جمعیت آذربایجان شرقی از دیابتی بودن خود خبر ندارند
رئیس گروه کارشناسان بیماری‌های غیرواگیر معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تبریز گفت: 27 درصد از افراد دیابتی در استان آذربایجان شرقی از دیابتی بودن خود خبر ندارند.
دکتر جبرئیل شعربافی روز سه‌شنبه در جلسه سیاست گذاری دیابت آذربایجان شرقی اظهار کرد: طی مطالعات steps سال ۲۰۲۱ سازمان بهداشت جهانی، دیابت در افراد بالای ۲۵ سال کشور ۱۴.۱ درصد شیوع داشته است، که ۹۸۸ نمونه آن در آذربایجان شرقی انجام شده است و نسبت شیوع در مبتلایان شهری به روستایی بیشتر بوده واین شیوع در استان آذربایجان شرقی حدود 9.1 در افراد بالای 25 سال بوده است.
وی ادامه داد: دیابت در رنج سنی ۵۵ تا ۷۴ سال بیشترین شیوع را دارد که اگر آمار سال ۲۰۲۱ را با سال ۱۳۹۵ مقایسه کنیم، درمی‌یابیم که سالانه نزدیک به یک درصد افزایش شیوع دیابت مواجه بوده‌ایم.
وی افزود: از تعداد افراد نمونه گیری شده سطح کشور 27 درصد از دیابتی بودن خود اطلاع داشتند که اگر غربالگری بطور کامل در سطح استان  اجرا شود  به افزایش درصد شناسایی افراد دیابتی کمک می‌کند،
شعربافی گفت: از تعداد افراد شناخته شده، سیستم دولتی ۶۶ درصد آنها را پوشش می‌دهد و بقیه از سیستم خصوصی خدمت می‌گیرند و در جایی ثبت نشده‌اند.
وی خاطرنشان کرد: استان ما با ۷۶ درصد افراد تحت پوشش بهترین وضعیت را در برنامه سیب دارد و وضعیت شیوع دیابت در آذربایجان شرقی درابتدای سال ۱۴۰۱   ۶.۲ درصد در مجموع شهر روستا  در سامانه سیب بوده است.
وی تاکید کرد:  در مطالعه  استپس میانگین قند خون ناشتا کشور ۱۰۵.۵ و استان ما ۱۰۱.۳ بوده است .
رئیس گروه کارشناسان بیماری‌های غیرواگیر معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تبریز اضافه کرد:
درصد افراد دیابتی که به اطبای سنتی مراجعه می‌کنند ۱۳.۱۲ درصد بوده  و این آمار در آذربایجان شرقی ۱۶ درصد است حدودا"  ۲۲ درصد افراد دیابتی در کشور و ۱۴ درصد افراد دیابتی در استان از داروهای گیاهی استفاده می‌کنند.
وی گفت: ۲۵ درصد افراد استان چاق هستند و ۶۳ درصد افراد اضافه وزن یا چاقی دارند.