به گزارش روابط عمومی مرکز بهداشت استان آذربایجان شرقی به نقل ازگروه کاهش خطر در بلایا و حوادث معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تبریز مجمع عمومی سازمان ملل متحد در آوریل ۲۰۲۱ ،روز ۲۵ جولای هر سال مصادف با ۳ مرداد ماه به عنوان روز جهانی پیشگیری از غرق شدگی اعلام شده است.
امسال نیز سازمان جهانی بهداشت در هفتاد و ششمین مجمع خود، اولین قطعنامه خود را در مورد پیشگیری از غرق شدگی به تصویب رساند و از دولت های عضو خواست تا اقدامات مربوط به پیشگیری از غرق شدگی را تا سال ۲۰۲۹ تسریع بخشند و از جامعه جهانی می خواهد در روز جهانی پیشگیری از غرق شدگی برای نجات جان انسان ها با شعار زیر اقدام کنند
" Do One Thing to Prevent Drowning " برای جلوگیری از غرق شد گی کاری انجام دهید
غرق شدگی یکی از ۱۰ علت اصلی مرگ افراد ۱ تا ۲۴ ساله بوده و کودکان و نوجوانان در معرض خطر بالاتری هستند و بیش از ۹۰ درصد مرگ و میر ناشی از غرق شد گی در رودخانه ها، دریاچه ها، چاه ها، مخازن ذخیره سازی آب خانگی و استخرهای شنا در کشورهای کم درآمد و متوسط رخ می دهد.
غرق شدگی باعث مرگ بیش از دو نیم میلیون نفر در دهه گذشته شده است. در سطح جهانی، بیشترین میزان غرق شدگی در بین کودکان 1 تا 4 ساله و پس از آن کودکان 5 تا 9 ساله رخ می دهد. غرق شدگی از عامل اصلی مرگ و میرهای تصادفی در میان کودکان و نوجوانان است. تلفات انسانی، اجتماعی و اقتصادی این خسارات بالا و در عین حال کامال قابل پیشگیری است. غرق شدگی سومین علت مرگ ناشی از حوادث غیرعمدی است
گر چه مرگ ناشی از غرق شدگی در همه مناطق جهان با وضعیت های اقتصادی متفاوت دیده می شود، بیش از 90 درصد از مرگ و میرهای غیرعمدی ناشی از غرق شدگی در کشورهای با درآمد پایین و متوسط دیده می شود. آمار غرق شدگی اغلب به دلیل پوشش محدود رسانه ای نادیده گرفته می شود. درصد قابل توجهی از حوادث غرق شدگی در آب های نزدیک خانه، مدرسه یا محل کار رخ می دهد. غرق شدگی کشنده و غیرکشنده تأثیرات قابل توجهی از جمله از دست دادن درآمد خانوار و پشتیبانی، از هم پاشیدگی خانواده و افزایش بار مراقبت از بازماندگان را به همراه دارد.
بر اساس اعلام سازمان پزشکی قانونی کشور، سال گذشته ۱۱۵۲ نفر بر اثر غرقشدگی در کشور جان خود را از دست دادند که با وجود کاهش ۱.۱ درصدی نسبت به سال ۱۴۰۰، همچنان رقم بالایی محسوب میشود.
با وجود کاهش ۱.۱ درصدی نسبت به سال ۱۴۰۰، همچنان رقم بالایی محسوب میشود. همچنین از کل تلفات غرق شدگی در سال گذشته ۹۳۹ نفر مرد و ۲۱۳ نفر زن بودند درحالی که تعداد مردان فوت شده بر اثر غرق شدگی در سال ۱۴۰۰ هزار و هشت و تعداد زنان ۱۵۷ نفر بوده است.
بیشترین تلفات غرق شدگی همواره مربوط به رودخانههاست و دریاها در رتبه دوم این آمار قرار میگیرند. در سال گذشته ۳۰۳ نفر شامل ۲۶.۳ درصد از کل موارد غرق شدگی در رودخانههای کشور جان خود را براثر غرق شدگی از دست دادند که این امر توجه و احتیاط بیشتر مرد را برای شنا و آبتنی در رودخانهها میطلبد تا پس از این شاهد وقوع حوادث ناگوار در این موارد نباشیم.
رودخانه با ۳۰ درصد بیشترین محل غرق شدگی افراد بوده است. پس از آن دریا و استخرهای کشاورزی به ترتیب با ۲۴ و ۱۸ درصد در رتبههای بعدی قرار دارد. استخرهای شنا با ۱۲ درصد، سدها و آببندها با چهار درصد و کانالهای آب و کشاورزی هم با چهار درصد در رتبههای بعدی قرار دارد. حدود هشت درصد هم در سایر محلها رخ داده است.
سال ۱۴۰۱، بیشترین تلفات غرقشدگی به ترتیب در استانهای مازندران با ۱۶۱، گیلان ۱۱۹، خوزستان ۹۸ و فارس با ۹۷ فوتی گزارش شده است.
کمپین"پیشگیری از غرق شدگی" با محور
آموزش و پیشگیری از بروز غرق شدگی برای گروههای در معرض خطر به خصوص کودکان، نوجوانان و جوانان در هفته اول مرداد ماه سال جاری ( ۱ الی ۷ مرداد ماه) با تاکید بر"مراقبت از کودکان اگر نزدیک آب زندگی می کنید / آموزش شنا به کودکان و بزرگسالان / آموزش نحوه انجام عملیات نجات و احیا" اجرا می گردد.