بر اساس گزارش جهانی کاهش خطر بلایا، توسعه پایدار بدون در نظر گرفتن رویکرد کاهش خطر بلایا امکانپذیر نمی باشد. از طرفی شواهد نشان میدهد در همه کشورها افزایش میزان مواجهه افراد و سرمایه ها در برابر بلایا بسیار سریعتر از کاهش آسیب پذیری صورت گرفته است. در نتیجه این امر، خطرات جدیدی به وجود آمده و خسارات ناشی از بلایا به طور مستمر افزایش یافته است.
بررسی آمار وقوع مخاطرات در ایران نیز نشان دهنده میزان بالای وقوع مخاطرات طبیعی و انسان ساخت میباشد. این موضوع به علت موقعیت جغرافیایی و خصوصیات توپوگرافیک ایران و آسیبپذیری بالای سازه ای و غیرسازه ای در ساختمانها میباشد که منجر به مرگ، صدمات بی شمار و پیامدهای سوء سلامتی میشود. با توجه به اهمیت موضوع کلیه اسناد بالادستی در ایران نظیر برنامه پنجم و ششم توسعه اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی و اهداف کلان نظام سلامت جمهوری اسلامی ایران بر پیشگیری، کاهش آسیب و آمادگی نظام سلامت برای مقابله در برابر بلایا با رویکرد توسعه پایدار تأکید دارند
مجمع عمومی سازمان ملل روز 13 اکتبر سال 2023 میلادی مصادف با 21 مهر ماه 1402 را به عنوان
"روز جهانی کاهش خطر بلایا" با شعار "مقابله با نابرابری برای آینده ای تاب آور"
Fighting inequality for a resilient future
تعیین نموده است
این مناسبت فرصتی برای افزایش ظرفیت ها، توانمندی ها و ارتقاء آمادگی و اطلاعات عموم مردم برای مقابله با مخاطرات در جهت کاهش آسیب پذیری در بحران ها و حوادث است. ضمن گرامیداشت روز جهانی کاهش خطر بلایا، فرصت را مغتنم شمرده و از زحمات و تلاشهای همه مسئولین و دستاندرکاران امور امدادی، کارگروههای تخصصی استانی و شهرستانی مرتبط با مدیریت و کاهش خطر بلایا، به ویژه تمامی همکاران و کارشناسان محترم گروه مدیریت کاهش خطر بلایای استان قدردانی و سپاسگزاری می کنم. امیدوارم با برنامهریزی و تدابیر هر چه بیشتر شما تلاشگران صدیق عرصه سلامت، روزبهروز شاهد کاهش اثرات بلایای طبیعی و انسان ساخت باشیم.
دکتر حسین حقائی
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تبریز