مخاطرات طبیعی به ویژه زلزله و عدم آمادگی در مقابله با آن اثرات جبران ناپذیر و تبعات سنگین اجتماعی، اقتصادی را در برداشته و سلامتی جسمانی و روانی افراد را نه تنها در زمان وقوع زلزله بلکه تا سالها بعد از آن نیز تحت تاثیر قرار می دهد.
حوادث و بلایای بزرگ و مرگبار به ویژه زلزله در سرزمین ما قدمتی به اندازه تاریخ دارد. کشور ما ایران که روی کمربند لرزه ای فعال آلپ – هیمالیا قرار گرفته است از مناطق لرزه خیز دنیا محسوب می شود و هر چند گاه یکبار زلزله ای مخرب در بخش های مختلف آن روی می دهد.
دی ماه هر سال یادآور وقوع زلزله 6/6 ریشتری شهر بم در سال 1382 می باشد. به مناسبت بزرگداشت یاد و خاطره درگذشتگان این فاجعه غم انگیز و به جهت آگاهی بخشی عمومی و ایجاد شرایط آمادگی مواجهه عامه مردم در برابر بلایا و حوادث و بالابردن ظرفیت آمادگی جامعه،
5 دی ماه به عنوان "
روز ملی ایمنی در برابر زلزله و کاهش اثر بلایای طبیعی" نامگذاری شده است
.
در عصر حاضر که مخاطرات مرتبط با تکنولوژی و پیشرفت های صنعتی ، حوادث و مخاطرات ساخت دست بشر نیز به بلایای طبیعی اضافه شده اند باید با اجرای دقیق فازهای مدیریت بحران اقدامات و گامهای موثرتری برداشت. علاوه بر این، بدنه خدوم و ایثارگر مجموعه معاونت بهداشت در سطح ستاد و مراکز تابعه می بایست همواره در طول سال با برگزاری دورهای آموزشی، بازآموزی و برپایی تمرین ، مانورهای مرتبط با حوزه مدیریت بحران، آمادگی لازم برای پاسخ مناسب به فوریتها وبلایا در زمان بروز مخاطرات و افزایش تاب آوری جامعه در بلایا و به حداقل رساندن آسیب و خسارات جانی و مالی ناشی از آن ایجاد نمایید
.
آنچه در ارتباط با مواجهه درست با بلایای طبیعی باید در اولویت قرار گیرد افزایش میزان آمادگی و تاب آوری استان شامل؛ ارتقاء زیرساخت ها، توجه بیش از پیش به ایمنی سازه ای، غیر سازه ای و عملکردی کلیه مراکز بهداشتی ارایه دهنده خدمت، افزایش توجه مسئولین و دستگاه های ذیربط به مباحث ایمنی و در نهایت افزایش دانش، نگرش و مهارت های مواجهه با بحران در بین مسئولین و مردم عزیز استان می باشد.
ضمن تقدیر و سپاس از زحمات تمامی همکاران گرامی در مجموعه معاونت بهداشت دانشگاه و شبکه های بهداشت و درمان شهرستانهای استان در اجرای بهینه برنامه ها و فعالیت های کاهش خطر بلایا و حوادث، امید است با همت تمامی عزیزان و با ارتقای اطلاعات و آمادگی عموم جامعه در پیشگیری از مخاطرات و اثرات سوء وقوع زلزله بتوانیم گام های موثرتری را در حفظ سلامتی مردم استان عزیزمان برداریم.
دکتر حسین حقائی
معاون بهداشت دانشگاه و رئیس مرکز بهداشت استان