همزمان با سراسر کشور پویش ملی تغذیه سالم با شعار " روغن مناسب، غذای سالم،خانوداه سالم" در استان آذربایجان شرقی آغاز گردید.
به گزارش روابط عمومی مرکز بهداشت استان به نقل از گروه بهبود تغذیه مرکز، در حاضر در دنیا و به تبع آن در ایران و استان آذربایجان شرقی شیوع و روند بیماریهای مزمن هشدار دهنده بوده که بررسی های انجام شده در خصوص علل زمینه ای موثر در بروز و شیوع بیماریهای قلبی عروقی نشان می دهد، روش زندگی مردم و وجود عادات غذایی نامناسب در مصرف چربی ها و روغن های خوراکی از عوامل بسیار مهم و جدی در بروز این مشکل به شمار می آید.
در چنین شرایطی الگو و عادات غذایی خانوارها میتواند تهدید کننده جدی سلامتی باشد و بنابراین برنامهریزی جهت فرهنگسازی و آموزش همگانی ﺗﻐﺬﯾﻪ ﺳﺎﻟﻢ ﺑﺎ ﻫﺪﻑ ﺍﻃﻼﻉ ﺭﺳﺎﻧﯽ ﻭ ﺍﺻﻼﺡ ﺑﺎﻭﺭﻫﺎﯼ ﻧﺎﺩﺭﺳﺖ ﺩﺭ ﻣﻮﺭﺩ ﺭﻭﻏﻦ ﻭ ﭼﺮﺑﯽ ﻫﺎ به منظور خودمراقبتی و تغییر رفتارهای فردی و اجتماعی و ... بعنوان یک ضرورت مورد تاکید قرار می گیرد. از این طریق می توان اطلاعات لازم را در مورد استفاده درست از چربی ها، روغن ها، میزان مصرف و.... را به اطلاع مردم رسانده و ضمن اصلاح نگرش، عمکرد و تغییر ذائقه مردم، مهارت استفاده صحیح از چربی ها و روغن های خوراکی را تقویت نموده و در کنار بهره گیری از سایر رفتارهای سلامت محور به میزان قابل توجهی بار بیماریهای فوق الذکر را کاهش داد.
ﯾﮑﯽ ﺍﺯ ﺍﻗﺪﺍﻣﺎﺕ ﻣﻬﻢ ﺩﺭ ﮐﺎﻫﺶ ﺑﺮﻭﺯ ﺑﯿﻤﺎﺭﯼ ﻫﺎﯼ ﻏﯿﺮﻭﺍﮔﯿﺮ ﺍﻓﺰﺍﯾﺶ ﺳﻄﺢ ﺁﮔﺎﻫﯽ ﻣﺮﺩﻡ ﺟﺎﻣﻌﻪ ﺍﺳﺖ، لذا ﺩﺭ ﺟﻬﺖ ﺍﺭﺗﻘﺎﺀ سطح ﺳﻮﺍﺩ ﺗﻐﺬﯾﻪ ﺍﯼ ﺟﺎﻣﻌﻪ، ﭘﻮﯾﺶ ﻣﻠﯽ ﺁﻣﻮﺯﺵ ﻫﻤﮕﺎﻧﯽ ﺗﻐﺬﯾﻪ ﺳﺎﻟﻢ ﺑﺎ ﻫﺪﻑ ﺍﻃﻼﻉ ﺭﺳﺎﻧﯽ ﻭ ﺍﺻﻼﺡ ﺑﺎﻭﺭﻫﺎﯼ ﻧﺎﺩﺭﺳﺖ ﺩﺭ ﻣﻮﺭﺩ ﺭﻭﻏﻦ ﻭ ﭼﺮﺑﯽ ﻫﺎ ﻭ ﺑﺎ ﺗﺎﮐﯿﺪ ﺑﺮ ﺷﻌﺎﺭ "ﺭﻭﻏﻦ ﻣﻨﺎﺳﺐ، ﻏﺬﺍﯼ ﺳﺎﻟﻢ، ﺧﺎﻧﻮﺍﺩﻩ ﺳﺎﻟﻢ" ﺍﺯ ﺗﺎﺭﯾﺦ 17 ﺁﺫﺭ ﺗﺎ 30 ﺁﺫﺭ سال جاری در سطح استان بطور هماهنگ با سطح کشور به اجرا گذاشته می شود. ﻣﺤﻮﺭﻫﺎﯼ ﺍﯾﻦ ﭘﻮﯾﺶ ﺑﻪ ﺷﺮﺡ ﺯﯾﺮ ﻣﯽ ﺑﺎﺷﺪ:
1.ﻓﺮﻫﻨﮕﺴﺎﺯﯼ ﺩﺭ ﺧﺼﻮﺹ ﻧﻘﺶ ﺭﻭﻏﻨﻬﺎ ﻭ ﭼﺮﺑﯿﻬﺎ ﺩﺭ ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ ﻏﺬﺍﯾﯽ ﺳﺎﻟﻢ
٢. ﻓﺮﻫﻨﮕﺴﺎﺯﯼ ﻭ ﺍﺻﻼﺡ ﺑﺎﻭﺭﻫﺎﯼ ﻧﺎﺩﺭﺳﺖ ﺩﺭ ﺧﺼﻮﺹ ﺭﻭﻏﻨﻬﺎ ﻭ ﭼﺮﺑﯽ ﻫﺎ
٣. ﻓﺮﻫﻨﮕﺴﺎﺯﯼ ﺑﺮﺍﯼ ﺁﺷﻨﺎﯾﯽ ﺟﺎﻣﻌﻪ ﺑﺎ ﺭﻭﻏﻦ ﮐﺎﻧﻮﻻ ﻭ ﺗﺮﻏﯿﺐ ﺑﻪ ﻣﺼﺮﻑ ﺭﻭﻏﻦ ﮐﺎﻧﻮﻻ
٤. پیشگیری ﺍﺯ ﺑﯿﻤﺎﺭﯾﻬﺎﯼ ﻣﺰﻣﻦ ﯾﺎ ﻏﯿﺮﻭﺍﮔﯿﺮ (ﭼﺎﻗﯽ، ﻗﻠﺒﯽ ﻋﺮﻭﻗﯽ، ﺳﺮﻃﺎﻥ) ﺑﺎ ﺍﻧﺘﺨﺎﺏ ﺭﻭﻏﻦ ﻣﻨﺎﺳﺐ
٥. ﻓﺮﺻﺘﻬﺎ ﻭ ﺗﻬﺪﯾﺪﻫﺎﯼ ﺭﺳﺎﻧﻪ ﺍﯼ ﻭ ﺗﺎﺛﯿﺮ ﺁﻧﻬﺎ ﺩﺭ ﺍﻧﺘﺨﺎﺏ ﺭﻭﻏﻨﻬﺎ
عناوین روزهای پویش ملی تغذیه سالم با شعار " روغن مناسب، غذای سالم،خانوداه سالم"
عناوین روزها |
روزهای هفته |
روغن و میزان مورد نیاز روزانه |
شنبه (17 آذر) |
قلب سالم با مصرف روغن مناسب |
یکشنبه (18 آذر) |
نقش رسانه ها در انتخاب روغن مناسب |
دوشنبه (19 آذر) |
روغن کانولا ، روغن سلامتی |
سه شنبه (20 آذر) |
روغن و باورهای نادرست |
چهارشنبه (21 آذر) |
نقش نشانگر تغذیه ای در انتخاب روغن مناسب |
پنجشنبه (22 اذر) |
روغن گیاهی یا حیوانی |
جمعه (23 آذر) |
روغن سرخ کردنی بهترین روغن برای سرخ کردن |
شنبه (24 آذر) |
مضرات اسید چرب ترانس برای سلامتی |
یکشنبه (25 آذر) |
روغن و کنترل وزن |
دوشنبه( 26 آذر) |
حفظ سلامتی با اصلاح الگوی مصرف روغن |
سه شنبه( 27 آذر) |
روغن و ارتباط آن با بیماری های مزمن |
چهارشنبه( 28 آذر) |
روغن و ارتباط آن با ابتلا به سرطانها |
پنجشنبه( 29 آذر) |
روغن و نگهداری و مصرف صحیح آن |
جمعه ( 30 آذر) |