تاریخ : يکشنبه 27 مهر 1393
کد 246

همایش بررسی چالشها و راهبردهای ارتقای سلامت روان

با تاکید بر مشارکت نخبگان روانپزشکی و روانشناسان در تاریخ 26 مهر 1393 در محل معاونت بهداشت استان آذربایجان شرقی برگزار شد

در این همایش ابتدا آقای دکتر کارآموز، قائم مقام مرکز بهداشت استان، ضمن تبیین وضعیت سلامت روان و آسیب های اجتماعی اظهار نمودند که بیماریها و اختلالات  روانی و اجتماعی یکی از معضلات اساسی و مهم دنیا وکشور در حوزه سلامت می باشد. مطالعه‌ی بار بیماری‌ها  نشان می دهد که بیماری‌های عصبی و روانی عامل 30/8  ناتوانی و سال های از دست رفته جمعیت جهان است. ایشان با اشاره به نتایج آخرین پیمایش وضعیت بهداشت و روان کشور در سال 91 ، اظهار داشتند که به طور کلی  23/6  درصد از افراد 15 تا 64 سال ساکن کشور دچار يک يا چند اختلال روانپزشکی  هستند. در این میان میزان ابتلا به ترتیب در مردان 8/20 درصد و در زنان 5/26 درصد است . همچنین  شایعترین اختلالات، اختلالات اضطرابی و خلقی می باشند. بررسی میزان ناتوانی افراد مبتلا به اختلال روانپزشکی نشان داد که این افراد به طور میانگین ، 40 درصد توانایی بالقوه خود را برای انجام فعالیتهای روزمره از دست می دهند. با این توصیف متاسفانه بیش از 65 درصد از این افراد متاسفانه به خدمات سلامت روان دسترسی ندارند. ایشان  همچنین عمده ترین مشکلات حوزه سلامت روان را در موارد زیر خلاصه نمودند:

1. افزایش روز افزون تعداد  ورودی زندان به دلیل جرائم اجتماعی، اعتیاد و طلاق

2. رقابت شدید و  شکننده  ورود به دانشگاه در بین نوجوانان و جوانان و عدم قبولي در كنكور و تبعات روحی و روانی ناشی از آن برای خانواده ها و جوانان و کاهش امید در آنها

3. وجود بيش از دو ميليون معتاد و تغييرات الگوي مصرف مواد،

4. شيوع و بروز روز افزون خودكشي،

5. وجود جمعیت بالای  بیکار در سنین جوانان و میانسالان ،

6. درصد بالای جمعیت زير خط فقر مطلق و یا در معرض فقر ،

7. وجود دختران فراري ،

8. درصد بالای طلاق نسبت به ازدواج،

9. شيوع بالای همسرآزاري و كودك آزاري  و کودکان خیابانی

10. بالا بودن میزان افسردگی و اضطراب

11. بالا بودن بار بالای بیماریهای روانی

 

 ایشان با بیان تلاش­های مرکز بهداشت و تعامل این مرکز با دیگر سازمان­های همسو ابراز امیدواری نمودند که در آینده­ی نزدیک با برپایی مجتمع­های سلامت امکان توسعه­ی ارائه­ی خدمات سلامت روان در شبکه بهداشت میسر گردد. در ادامه جناب آقای دکتر فخاری عضو هیئت علمی و مشاور علمی برنامه­های سلامت روان استان، با مروری اجمالی بر تاریخچه­ی سلامت روان کشور و استان، بر فرصت­های موجود در عرصه­ی سلامت روان استان اشاره کرده و از متخصصین و صاحب نظران خواست تا در این زمینه مشارکت کنند و منتظر نمانند تا دیگران برای ایشان فرصت سازی کنند.

جناب آقای دکتر پورشریفی عضو هیئت علمی دانشگاه­های تبریز و تهران، و عضو شورای مرکزی سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور، با بیان رویکرد سازمان نظام روانشناسی و مشاوره در قبال امر سلامت روان، به فعالیت­های سازمان اشاره کرده و فرمودند اگرچه شخصا انتقاداتی به عملکرد سازمان در برخی حوزه­ها دارند ولی حمایت از سازمان را به عنوان یک وظیفه برای اعضا برشمردند. دکتر پورشریفی در ادامه به خدمات ارزنده واحد استانی سازمان اشاره کرده و خاطرنشان نمودند تبریز مثل همیشه شهر اولین­هاست.

در ادامه آقای دکتر وحیدی نیا از طرف سازمان بهزیستی استان به عملکرد ششماهه اول بهزیستی در سال جاری اشاره نمودند و به نقش سازمان بهزیستی در پیشگیری از آسیب­های اجتماعی و اهمیت مشاوره و سلامت اشاره کردند.

جناب آقای دکتر باباپور، رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره استان، به عملکرد سازمان نظام روانشناسی در استان اشاره کرده و تعامل با سازمان­های مختلف را به عنوان گامی مثبت در ارتقای سلامت روان در استان برشمردند. ایشان تسهیل امر کارورزی روانشناسان با مشارکت معاونت بهداشت را گامی مهم در راستای توسعه­ی سلامت روان عنوان کردند.

پایان همایش همراه بود با پانل تخصصی که با مشارکت اساتید محترم آقای دکتر نابدل، آقای دکتر باباپور و آقای دکتر وحیدی نیا برگزار شد و در این بخش اساتید محترم به سوالات مختلف پاسخ دادند.

اشاره­ی دکتر نابدل، رئیس انجمن روانپزشکی استان مبنی بر لزوم آموزش مهارت­های زندگی به جای تاکید بر سایر جنبه­های تربیتی با تشویق حضار همراه شد.