کارگاه آموزشی و تخصصی مداخله در بحران خودکشی برای کارشناسان سلامت روانی اجتماعی شبکه های بهداشت و درمان، مجتمع های سلامت، کارشناسان ذیربط معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی، اداره آموزش و پرورش، مراکز مشاوره دانشجویی دانشگاههای: تبریز، علوم پزشکی، آزاد اسلامی، نیروی انتظامی، اداره بهزیستی، پزشکی قانونی و سوپر وایزرهای بیمارستانهای سینا و امام رضا(ع) به همت معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تبریز در مرکز کشوری مدیریت سلامت برگزار گردید.
اصل رحیمی رئیس گروه کارشناسان سلامت روان مرکز بهداشت استان در ابتدای این کارگاه ضمن عرض خیر مقدم به مدعوین تاکید نمودند که برنامه پیشگیری و مدیریت خودکشی از جمله برنامه های بسیار مهم، اورژانسی و اساسی حوزه سلامت روانی اجتماعی وزارت بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تبریز و مجموعه دستگاههای ذیربط در استان ( استانداری، بهزیستی، پزشکی قانونی، نیروی انتظام، دادگستری و...) می باشد. ایشان ضمن اشاره به آمار خودکشی در طی سال های اخیر و روند افزایشی آن در سطح کشور، برنامه ریزی جدی برای غربالگری، ارجاع و پیگیری اختلالات روانپزشکی مخصوصاً اختلالات خلقی و افسردگی را از برنامه های مهم حوزه سلامت روان برشمردند. ایشان یاد آور شدند: به جهت اهمیت موضوع کمیته پیشگیری از خودکشی به صورت فعال با حضو سازمان های ذیربط در استانداری تشکیل گردیده و روند خودکشی در استان را رصد می کنند که طبق مصوبه این کمیته دبیرخانه ای نیز در مرکز بهداشت ستان مستقر گردیده و مسائل مربوطه را برنامه ریزی و مورد پیگیری قرار میدهد.
دکتر رادپور رئیس گروه اجتماعی و فرهنگی استانداری آذربایجان شرقی نیز ضمن تبیین اهمیت طراحی و ایجاد برنامه های پیشگیری از خودکشی در سطح استان و طرح مصوبات کمیته پیشگیری از خودکشی استانداری، فعال نمودن دبیرخانه شهرستانی توسط فرمانداران و شبکه های بهداشت و درمان شهرستانها را خواستار شدند. ایشان ضمن طرح موضوع پیشگیری از خودکشی بر اساس آیات و احادیث و اشعار بزرگان دینی و ادبی نقش افزایش معنویت و دین محوری در حوزه آسیب های اجتماعی مخصوصاً خودکشی را تاکید و خواستار برنامه ریزی در جهت افزایش نشاط اجتماعی و معنوی در جامعه شدند.
در ادامه کارگاه با طرح موضوعات تخصصی توسط دکتر پورشریفی از اساتید کشوری حوزه سلامت روان و روانشناسی با عناوین زیر مورد بحث و بررسی قرار گرفت:
مروری بر مفاهیم و اپیدمیولوژی خودکشی
بررسی عوامل خطر خودکشی
باورهای نادرست و خودکشی
فنون شناسایی افکار و قصد خودکشی
مداخله در بحران خودکشی
اطلاع رسانی خبر بد در سیستم سلامت
رئیس گروه کارشناسان سلامت روان مرکز بهداشت استان در ادامه کارگاه فلوچارت اجرایی پذیرش، ارائه خدمات درمان اورژانس برای موارد اقدام به خودکشی در سطح بیمارستانهای استان را که توسط معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی تبریز تهیه شده است را توضیح داده و تداوم مراقبت پس از ترخیص از بیمارستان توسط روانشناسان مستقر در مراکز و مجتمع های سلامت را مورد تاکید قراردادند.
در پایان این کارگاه دکتر بهزاد شالچی مشاور و ناظر علمی کمیته پیشگیری از خودکشی استانداری با طرح اهمیت ثبت و ایجاد بانک اطلاعات درست، دقیق و قابل اعتماد توسط مجموعه دستگاههای ذیربط از عدم هماهنگی و هم خوانی آمارهای موجود در دستگاههای استان انتقاد نمودند. ایشان یادآور شدند: که برای رفع این نقیصه، کمیته استان فرمی را طراحی و تصویب نموده است که براساس آن اطلاعات به روز جمع آوری، تحلیل و مداخلات پیشگیری از خودکشی مبتنی بر شواهد در استان به مرحله اجرا در آید.
به گزارش روابط عمومی مرکز بهداشت استان در پایان این کارگاه مقررشد:
1. دبیرخانه پیشگیری از خودکشی شهرستانها در فرمانداریهای استان با دبیری رئیس شبکه بهداشت و درمان شهرستان و با حضور ادارات ذیربط( بهزیستی، نیروی انتظامی، پزشکی قانونی، دادگستری و سایر ادارت برحسب مورد) به طور فعال تشکیل و پیگیری های لازم را جهت تقویت برنامه های ثبت و مدیریت اطلاعات خودکشی و پبشگیری از بروز و وقوع آن انجام دهند.
2. برنامه غربالگری و ارجاع فوری موارد افسردگی اساسی، اضطراب و افراد در معرض خطر ( دارای افکار خودکشی، دارای استرس های زندگی و...) و تدوین مراقبت های لازم توسط مراکز بهداشتی درمانی روستایی، شهری و روستایی، مجتمع های سلامت و مراکز سلامت به طور جدی پیگیری و اقدام شود.
3. دبیرخانه پیشگیری از خودکشی در مرکز بهداشت استان به طور فعال برنامه ها و مصوبات کمیته استانی را پیگیری و اجرا نماید.
4. فرم های ارزیابی موارد اقدام به خودکشی به شهرستانها و بیمارستانها ابلاغ گردد تا نسبت به تکمیل فرم ثبت و ارزیابی وضعیت موارد اقدام به خودکشی( مطابق فرمت کمیته استانی) برنامه ریزی و اقدام شود.
5. نسبت به آموزش کارشناسان ذیربط در بیمارستانها، آموزش و پرورش، دانشگاهها و زندان اقدام و پیگیری شود.