به گزارش روابط عمومی مرکز بهداشت استان، در تاریخ 14/2/98 برنامه توجیه و بازدید خدمات جامع سلامت روان و مراقبت اجتماعی (سراج) با حضور کارشناسان امور اجتماعی استانداری آذربایجان شرقی ، معاون اجتماعی نیروی انتظامی استان آذربایجان شرقی ،اداره کل بهزیستی استان آذربایجان شرقی، فرمانداران و مدیران شبکه های بهداشت و درمان و مسئولین واحد سلامت روان شهرستانهای پایلوت طرح خدمات جامع سلامت روان و مراقبت اجتماعی " سراج " دانشگاههای تهران، ایران، یزد، کردستان، مازندران و زنجان برگزار گردید.
این بازدید با حضور مدعوین و شرکت کنندگان در محل فرمانداری و دیدار با مهندس رضی منش فرماندار شهرستان و دکتر درستی رئیس معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و رئیس مرکز بهداشت آغاز گردید.
در ابتدای این جلسه ، دکتر درستی ضمن خیرمقدم و تشکر از میزبانی فرماندار اسکو اهداف بازدید را تبیین کردند. پس از ایشان مهندس رضی منش فرماندار اسکو نیز ضمن خیر مقدم ابراز امیدواری کردند تا میهمانان عزیز در این بازدید با ابعاد طرح سراج به طور عینی آشنا شده و بتوانند بر اساس تجربیات به دست آمده روند اجرای برنامه در شهرستان های منتخب را به نحو احسن شروع و ادامه دهند.
در ادامه مدعوین در معیت رئیس مرکز بهداشت استان ، فرماندار شهرستان اسکو و مدیر گروه سلامت روانی اجتماعی واعتیاد مرکز بهداشت استان و کارشناسان و مسئولین استانداری، نیروی انتظامی و بهزیستی استان، از روند ارائه خدمات جامع سلامت در سطوح خدمات سطح پایه – خدمات تخصصی مرکز
CMHC- دبیرخانه اقدام جامعه بازدید نموده و از نزدیک در جریان اجرای فرآیندهای خدمت در هر سه سطح قرار گرفتند. در این بازدید دکتر هاشمی مدیر شبکه بهداشت اسکو گفت : خدمات سلامت روانی اجتماعی(سراج) در سه سطح پایه، تخصصی و اقدام جامعه طراحی و از سال 1396 در شهرستان اسکو به مرحله اجرا در آمده است. در این طرح سعی شده تا به طور کامل خدمات سلامت روان و مراقبت اجتماعی مورد توجه و پیگیری قرار گیرد.
در پایان این بازدید جلسه توجیهی طرح با حضور معاون بهداشت، مدیرکشوری برنامه دکتر دماری، فرماندار شهرستان و رئیس شبکه بهداشت و درمان شهرستان اسکو در محل فرمانداری برگزار گردید. در ابتدای این جلسه معاون بهداشت دانشگاه مجدداً ضمن خیر مقدم اهمیت توجه به سلامت روان و ارتقای ابعاد سلامت روان جامعه را مورد تاکید قرار دادند. ایشان در ادامه عزم جدی مسئولین و سیاست گذاران برنامه های سلامت روان در سطح استان را در جهت ارتقای سلامت روانی اجتماعی از طریق غنی سازی ساختاری و محتوایی برنامه های سلامت روان تبیین نموده و اجرای برنامه های سلامت روان جامعه نگر اسکو و همچنین تدارک و تقویت برنامه های پزشک خانواده و مراکز جامع سلامت از جمله جذب و بکارگیری روانشناس در اکثر مراکز سلامت شهری و روستایی را بخشی از این روند دانستند
. در ادامه رضی منش (فرمانداراسکو) : ضمن تشکر از حضور فرمانداران و مدیران شبکه دانشگاههای پایلوت طرح سراج، گزارشی از عملکرد فرمانداری در خصوص اجرای طرح سراج بخصوص فعالیتهای ادارات در حوزه اقدام جامعه و مشارکت ادارات را بیان نمودند؛ اجرای پروژه سراج یکی از افتخارات این شهرستان در راستای ارتقای شاخص های سلامت روان می باشد در ادامه ایشان به تشکیل ستاد خوداتکایی و خانه مشارکت مردمی در فرمانداری اشاره ای داشت و خانه مشارکت مردمی نمونه عینی مشارکت مردم در اجرای برنامه های سلامت بخصوص برنامه سلامت روان و مراقبت اجتماعی بر شمردند. در ادامه ایشان ابراز امیدواری کردند که اگر اجرای این طرح با قوت پیش برود شاهد کاهش بروز و شیوع اختلالات روانپزشکی ،افزایش عوامل محافظت کننده سلامت و بهره مندی از خدمات سلامت روان و در نهایت کاهش آسیب های اجتماعی خواهیم بود.
پایان بخش این جلسه با سخنرانی دکتر دماری معاون مرکز تحقیقات سلامت ایران و از مجریان ملی سراج بود. ایشان ضمن تبیین اجزای این طرح در بسته اقدام جامعه وشاخص های سلامت روان ،رویکرد ، سیاست ها و دستاوردهای حاصل از اجرای درست طرح سراج را مورد تاکید قراردادند و اسکو را یکی از پایلوت موفق در این زمینه ذکر کردند. دکتر دماری برای موفقیت مداخلات اجتماع محور در حوزه های مختلف سلامت از جمله سلامت روان توجه به موارد زیر را با اهمیت دانسته در موارد هر کدام به تفصیل توضیح دادند:
1- تقویت همکاری بین بخشی ، با تمام بخش ها و ادارات زیر نظر فرمانداری اولویت ها و برنامه های خود را در راستای سلامت و توسعه پایدار احصا و طی برنامه عملیاتی منظم و مشخص آن را اجرا و در خصوص رواند اجرا و پیگیری اهداف آن متعهد و پاسخگو باشند.
2- مشارکت مردم در تمام شئون برنامه ریزی ، سیاست گذاری و اجرا جلب گردد. این کار با تشکیل خانه مشارکت مردمی، تقویت شوراهای اسلامی شهر و روستا، استفاده از انجمن اولیا و مربیان، رابطین سلامت ادارات و سازمانها و محلات و سفیران سلامت زیر نظر فرمانداری می تواند جامه عمل پوشانده شود.
3- تشکیل دبیرخانه اقدام رصد جامعه و توسعه شهرستان در فرمانداری و تدوین برنامه توسعه شهرستان در حوزه سلامت اجتماعی از جمله مواردی است که به عنوان پشتوانه حمایتی و اجرایی این طرح لازم، ضروری و مورد تاکید است.
4- راه اندازی ستاد خود اتکایی و استقرار مددکار اجتماعی در آن در محل فرمانداری، از این طریق می توان ضمن پذیرش افراد آسیب پذیر و مددجویان نسبت به سازماندهی و هدایت هدفمند مددجویان برای اینکه از حمایت های سازمان ها و دستگاههای ذیربط برخوردارگردندگام های اساسی و موثری برداشت. مشارکت در برخی پروژه های ارتقای سلامت روانی(این ستاد تحت عنوان ستاد خوداتکایی "ستاد حمایت اجتماعی" که در فرمانداری مستقر است می باشد مددکار اجتماعی نیز در این ستاد حضور دارد و خدمات تعریف شده در بسته را ارائه می نماید).