به گزاراش روابط عمومی به نقل از گروه بیماریهای واگیر بهداشت استان ، منطقه مدیترانه شرقی (WHO) در سالهای اخیر شاهد طغیان¬های متعدد بیماری¬های تب دانگ و چیکن¬گونیا بالاخص در کشور همسایه، پاکستان می باشد.
این بیماری در 13 کشور منطقه مدیترانه شرقی که پاکستان، عربستان صعودی و یمن از جمله آنهاست، گزارش شدهاند. تب دانگ، چیکنگونیا و اخیرا زیکا از جمله بیماریهای منتقله توسط ناقلین هستند که به سرعت در حال گسترش جهانی می باشند و از نظر بهداشت عمومی اهمیت زیادی دارند. این بیماریها به وسیله پشههای آئدس اجیبتی و آئدس آلبوپیکتوس منتقل میشود که این ناقلین در سالهای اخیر از گرجستان، ارمنستان و ترکیه (کشورهای همجوار منطقه شمالغرب کشور) گزارش شده است. اصولا پشه آئدس اجیبتی و آئدس آلبوپیکتوس در مناطق شهری زندگی کرده و در طول روز (بخصوص اوايل صبح و نزديك غروب قبل از تاريك شدن هوا) انسان را ميگزد. اين پشهها عمدتا از طريق مسافرت و تجارتهاي بينالمللي خصوصا لاستیک ها، بعضي گياهان بخصوص
Lucky Bamboo و بار مسافرین قابلیت گسترش در کشور را داشته و باعث بروز بیماریهای یاد شده میگردد که خوشبختانه در حال حاضر از ایران گزارش نشده است ولی به دلیل اهمیت بیماریهای مذکور، مراقبت فعال حشره شناسی در راستای شناسایی سریع و به موقع در مبادی ورودی هوایی و زمینی طراحی گردیده و در حال اجرا میباشد.
از مهمترین راههای پیشگیری گسترش آئدس در دنیا به بهسازی محیط جهت مدیریت پسماندها برای از بین بردن محلهای رشد این حشرات اشاره شده که به نظر می رسد با شروع پویش ملی پاکسازی محیط زندگی به مناسبت 4 مهر، روز جهانی بهداشت محیط گامهای موثری در این استان به همت تمام سازمانها و ادارات برداشته شده که با تقویت این همکاریها و فرهنگسازی عمومی، محیط زندگی برای استقرار و ادامه حیات این ناقلین نامساعد خواهد شد. در همین راستا و به منظور تبیین برنامه مراقبت آئدسهای مهاجم جلساتی با حضور مشاورین و کارشناسان وزارت بهداشت، ریاست محترم دانشگاه ، معاونت بهداشتی، نمایندگان فرمانداری، ریاست شبکه بهداشت، مدیران، معاونین و کارشناسان گمرکات و فرودگاه بین الملی، کارشناسان بهداشت محیط، بیماریها و
HSE در شهرستانهای تبریز و جلفا بطور مجزا در تاریخهای دهم الی دوازدهم مهر ماه تشکیل و همچنین بازدید های میدانی جهت بررسی عملکردهای این دانشگاه در محل فرودگاه و گمرکات تبریز و جلفا بعمل آمد.