تاریخ : شنبه 16 آذر 1398
کد 989

برگزاری نشست کشوری مدیران گروه سلامت روانی اجتماعی و اعتیاد

برگزاری نشست کشوری مدیران گروه سلامت روانی اجتماعی و اعتیاد

برگزاری نشست کشوری مدیران گروه سلامت روانی اجتماعی و اعتیاد دانشکده / دانشگاههای علوم پزشکی کشور در تاریخ 5تا 7 آذر 98 – جلفا / تبریز
به گزارش روابط عمومی مرکز بهداشت استان آذربایجان شرقی ، نشست کشوری مدیریت برنامه های سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد از مورخه 5 لغایت 7 با حضور مدیران گروه سلامت روانی اجتماعی و اعتیاد بیش از 60 دانشکده / دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور در استان آذربایجانشرقی  و در منطقه آزاد تجاری ارس برگزار گردید.
 
اصل رحیمی، مدیر گروه سلامت روانی اجتماعی و اعتیاد مرکز بهداشت ، هدف از برگزاری این کارگاه را تبیین و بررسی کیفیت اجرای برنامه های وزارت بهداشت و دانشگاههای علوم پزشکی در حوزه سلامت روانی – اجتماعی ، پیشگیری و درمان مصرف مواد و الکل عنوان کرد. ایشان اضافه نمودند که در طی این سه روز برنامه های جاری و چالش های فرا روی آن مورد بررسی و بر اساس آن برنامه های سال کاری 99 بازیینی و تدوین خواهد گردید.
دکتر قنبری رئیس شبکه بهداشت و درمان منطقه جلفا ضمن خوش آمد گویی به میهمانان و مدعوین کارگاه اظهار امیدواری کردند که این کارگاه به اهداف خود برسد.
 
دکتر درستی معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تبریز نیز در آیین افتتاح این کارگاه ضمن عرض خیر مقدم به مدیران کشوری و مدعوین دانشگاهها و وزارت بهداشت، اظهار داشتند که از سال 94 موضوع آسیب های اجتماعی در دستور کار این معاونت قرار گرفت ، در ادامه گزارشی از روند فعالیت های دانشگاه علوم پزشکی تبریز در حوزه سلامت روان را ارائه و در انتها چالش های فرا روی آن از جمله نهادینه کردن شاخص های سلامت روان و استاندارد سازی آن ها مبتنی بر سامانه الکترونیکی سلامت " سیب" و نیز تهیه چارچوب استاندارد برای راستی آزمایی خدمات کاهش آسیب اعتیاد را مورد تاکید قرار دادند.
در ادامه این کارگاه  دکتر حاجبی؛ مدیر کل دفتر سلامت روانی اجتماعی و اعتیاد وزارت  بهداشت ضمن عرض خیر مقدم  و تشکر از دانشگاه علوم پزشکی تبریز به جهت قبول میزبانی جهت برگزاری این کارگاه،  دانشگاه علوم پزشکی تبریز جزو دانشگاه های پیشتاز در خدمات جامع سلامت روان و مراقبت های اجتماعی معرفی نموده و اظهار داشت همواره در طی سال های اخیر،  بین دفتر سلامت روان وازرتخانه و دانشگاه تبریز همکاری های تنگاتنگ، مفید و موثر در برنامه های ملی و استانی وجود داشته است. ایشان در ادامه به عناوین و اهداف برنامه های کارگاه در این سه روز اشاره نموده و سپس دست آوردهای حوزه سلامت روان در طرح تحول را تبیین نموده و چالش های آن را مورد اشاره قرار دادند.
عناوین مورد بحث در این نشست را تغییرات و چالش های برنامه های سلامت روان،اجتماعی ، تشخیص و مراقبت اختلالات مصرف دخانیات،الکل و مواد در نظام مراقبتهای اولیه و کاهش آسیب مواد و آسیب اجتماعی و پیشگیری از خودکشی ، نظام ارزشیابی و استخراج شاخص های مدیریت فرآیندها بیان کردند. مطابق آمارها و اطلاعاتی که ایشان ارائه دادند  شاخص های مهم جامعه در حوزه سلامت روان عبارتند از شیوع اختلالات روانپزشکی در کشور در جمعیت  64-15 سال 23.6% فقط یک سوم بیماران مبتلا به اختلالات روانپزشکی در طی 12 ماه پیش از مطالعه از خدمات بهره مند شده بودند و علت عدم مراجعه برای دریافت خدمت را بیان کردند که در 62.9%  موارد هیچ اقدامی برای مراجعه به درمان نمی کنند.  لذا با استناد به میزان شیوع اختلالات روانپزشکی طرح تحول در حوزه سلامت روان همزمان با طرح تحول سلامت از سال 92 شروع و ضمن اینکه بسته های خدمت بر اساس گروههای سنی اصلاح و ارتقا یافت و کار مراقب سلامت و پزشک شفاف گردید همزمان کارشناس سلامت روان نیز به تیم سلامت اضافه شد که طی آن 1800 نفر روانشناس به نظام سلامت جذب شد. امروز کلیه جمعیت حاشیه شهرها تحت پوشش خدمات سلامت روان در سه حوزه سلامت روان، سلامت اجتماعی ، پیشگیری و درمان مصرف مواد و الکل هستند . خدمات سلامت روان در مراکز سلامت تمام روستاها و شهرهای زیر 20 هزار نفر جمعیت  ادغام و به صورت ارتقا یافته و مطابق فلوچارت های خدمات سه گانه سلامت روان ارائه می گردد. سامانه سیب تمام خدمات سلامت روان را تدارک و ارئه می نماید.
 
گفتنی است:  اهم موارد بشرح زیر بحث و بررسی و تصمیمات لازم اتخاذ گردید:
  • کیفیت تقویت اجرای برنامه های تشخیص و مراقبت اختلالات روانپزشکی و نحوه استخراج داده ها از سامانه سیب
  • روند اجرای  برنامه حمایتهای روانی اجتماعی در بلایا
  • مستندات کارسنجی خدمات سلامت روان
  • ارتقای برنامه مهارتهای زندگی و  فرزندپروری
  • روند اجرای برنامه نوجوان سالم
  • کیفیت ادغام برنامه پیشگیری از مصرف مواد ، الکل و سیگار
  • وضعیت و چالش های برنامه کاهش آسیب ناشی از اعتیاد و  Mapping report
  • ارتقای  سلامت اجتماعی
  • استقرار دستورالعمل و فعالیتهای کارگروه پیشگیری از آسیب‌های روانی – اجتماعی در دانشگاههای علوم پزشکی کشور.
  • کیفیت ثبت فعالیت ها و عملکرد کارشناسان و پزشکان در سامانه سیب و نحوه استخراج و هم خوانی شاخص ها در سطوح خدمت
لازم به توضیح و یاد آوری است که در این کارگاه از خدمات و تلاش های 30 ساله همکار ارجمند سرکار خانم حیدر لو در حوزه سلامت روان تجلیل به عمل آمد.