کلمات کليدي
کلر زني-آزمايش کيفي آب-جوشاندن آب
ارزيابي طعيان
1- آيا منابع مختلف آب آلوده شناسائي شده اند(به نكات مهم 1/9نگاه کنيد)
2- آيا اين منابع در جريان طغيان ضدعفوني شده اند؟
3- اگر چاهها خوب کلر زني شده بودند و آيا پايش منظمي براي ميزان کلر باقيمانده وجود داشت (به نكات مهم 2/9 نگاه کنيد)
4- چه روشهائي براي جلوگيري از آلودگي آب توصيه شده بود؟(به نكات مهم 3/9 نگاه کنيد)
5- جائي که کلر زني آب در مبدأ غير ممکن بوده است آيا برنامه اي براي اطمينان از سالم بودن آب آشاميدني درسطح خانواده وجود داشته است؟(به نكات مهم 4/9 نگاه کنيد)
6- آيا موادشيميائي براي ضدعفوني آب (ترکيبات کلرين) در فروشگاههاي محلي با قيمت مناسب در دسترس بوده است؟
7- آيا سيستم ديگري براي فراهم کردن آب سالم به جمعيت هاي پر خطر در جريان طغيان وجود داشته است؟
8- آيا جمعيت به ازاي هر نفر در روز 20 ليتر آب آشاميدني سالم دريافت کرده اند.؟
9- آيا کارکنان بهداشتي تربيت شده به تعداد کافي براي آموزش مردم محلي درباره بهداشت و روش هاي ضدعفوني موجود بود؟
10- آيا براي جامعه در مورد راههاي پيشگيري از آلودگي آب اطلاع رساني شده بود؟
توصيه هاي مفيد براي افزايش آمادگي
تغيير رفتار مردم نياز به زمان دارد. پيام هاي اطمينان بخش براي پذيرش تصفيه آب خانگي و مشارکت جامعه بسيار مهم هستند و نه تنها در زمان طغيان بلکه به طور مستمر بايستي تکرار شود. فهرست خوبي که از تمام منابع آب در جريان يک بررسي بهداشتي تهيه مي شود براي تعيين خطرات بالقوه آلودگي مفيد است. نظارت هاي ضروري بايستي شامل ذخيره اضافي مواد شيميائي ،ژنراتورهاي برق آماده به کار و توانائي تصفيه رسوبات در صورت ضرورت باشد.
نكات مهم
1- 9: نوع دسترسي به آب آشاميدني
انواع مختلف دسترسي به آب آشاميدني عبارتنداز : ارتباط بين خانه ها ،شير برداشت عمومي ،گودال،چاه آب حفاظت شده،چشمه حفاظت شده،برکه آب باران،چاه حفاظت نشده و فروشندگان آب با کاميون تانکردار.
آب آشاميدني ممکن است در موارد تماس زير آلوده شود:
- دستها و بدن افراديکه وبا دارند در حاليکه هيچ نشانه اي از بيماري ندارند.
- اشياء آلوده مانند سطل ها ،فنجانها و البسه
- مواد مدفوعي(مثلاً نفوذ به چاه آب زماني که توالت در فاصله کمتر از 30 متري از چاه قرار داشته باشد) خطر آلودگي آب بر اساس نوع دسترسي به آب آشاميدني متغير است.
2-9:چاه هاي آلوده
- منابع آب حفاظت نشده اغلب بسيار آلوده هستند. براي کاهش خطر آلودگي ترتيبي بايد داده شود تا به عنوان يک اقدام اساسي از منابع آبي حفاظت شود.
- سالم سازي منابع آبي بهترين راه پيشگيري از وبا در جامعه است. در بحران ها کلر آزاد باقيمانده در حدود 5/0ميلي گرم در ليتر توصيه ميشود (به پيوست7 نگاه کنيد)
- زمانيکه منابع آب خيلي کدر باشند قبل از ضدعفوني آب بايستي تصفيه شود.
- به طور جايگزين، تصفيه و کلر زني مي تواند درسطح خانوار انجام شود.
3-9: تهيه آب آشاميدني سالم
- موقعيت ها و تلاش هائي که براي جمع آوري و ذخيره سازي آب بکار ميرود به سلامتي آب خانوار کمک مي کند.
ثابت شده است که ذخيره سازي آب در ظرف با دهانه باريک و با توزيع کننده(شير آب)حفاظت شده خيلي سالم تر از ذخيره سازي در ظرف با دهانه گشاد است. آب آشاميدني بايستي در يک کاسه يا سطل تميز دردار نگهداري شود.براي برداشتن آب بجاي استفاده از وسايل بالقوه آلوده(مانند ليوان بدون دسته) بهتر است از شير برداشت مخزن، آب ريخته شود.
- غلظت هاي مختلف کلر بر اساس مورد مصرف آب:براي نوشيدن،شستن لباس و دست ها، ضدعفوني ظروف و سطل ها بکار ميرود (به پيوست 4 نگاه کنيد)
4-9:تصفيه آب در خانوار
روش هاي مختلف تصفيه آب در خانه در دسترس مي باشند:جوشاندن ،کلر زني،ذخيره سازي در ظروف بهسازي شده،ضد عفوني خورشيدي با اشعه ماوراء بنفش +حرارت، ضد عفوني با اشعه ماوراءبنفش با لامپ، معلق سازي و تصفيه شيميائي+ضد عفوني با کلر زني (پيوست 5)