پيشگفتار

تأمين سلامت غذا در كنار تلاش براي تهيه غذا اهميتي دو چندان دارد. مسئوليت مهم دولت‌ها تأمين سلامت زنجيره غذايي از مزرعه تا سفره است و براي عملي كردن آن همكاري بين بخشي وسيعي لازم بوده و هر بخش وظايف خود را بايد بدرستي انجام دهد. يكي از مهم‌ترين روش‌هاي پايش سلامت اين زنجيره ثبت و گزارش‌دهي بيماري‌هاي عفوني منتقله از غذا و مسموميت‌هاي غذايي است چرا كه افزايش بروز و شيوع اين بيماري‌ها لزوم بازنگري سياست‌هاي غذايي و بهداشتي را به دنبال خواهد داشت. به دلایل متعدد بیماری های منتقله از غذا امروزه در دنیا رو به گسترش است و همه ساله موجب ابتلاء و مرگ و میر تعداد قابل توجهی از مردم می شود حتی در کشورهای صنعتی هر سال بیشتر از 30% مردم به بیماری های منتقله از غذا مبتلا می شوند.

برای اصلاح نقاط ضعف زنجیره سلامت غذا و برنامه ریزی جهت اصلاح و بهبود تغذیه نیازمند اطلاعات درستی از وضعیت بیماری های منتقله از غذا ( Foodborne disease ) می باشیم که اين مهم با برقراري نظام كشوري مراقبت بيماري‌هاي منتقله از غذا حاصل خواهد شد. براي رفع اين مشكل كارشناسان مركز مديريت بيماري‌ها با همكاري كليه صاحب نظران و مسئولين بخش‌هاي مختلف از مدتي پيش تلاشي را آغاز كردند كه خوشبختانه مجموعه حاضر حاصل تلاش اين عزيزان مي‌باشد. در اين مجموعه وظايف هر كدام از بخش‌ها به دقت تبيين شده است و در اجراي آن علاوه بر همكاري و هماهنگي واحدهاي مختلف وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي اعم از معاونت سلامت، معاونت غذا و دارو و مؤسسات تحقيقاتي و پژوهشي، آزمايشگاه‌هاي بخش خصوصي نيز همكاري خواهند كرد. اميدوارم با اجراي درست و دقيق اين نظام مراقبت نتايج حاصل از آن به كنترل هر چه بهتر بيماري‌هاي منتقله از غذا منجر شده و مورد استفاده سياستگذاران در حوزه تأمين، حفظ و ارتقاء سلامت غذا قرار گيرد. پيشاپيش از كليه همكاران عزيزم كه در اجراي دقيق آن همكاري خواهند داشت تشكر مي‌كنم تقاضا دارم نظرات و پيشنهادات خود را جهت اصلاح و غناء هر چه بيشتر برنامه به مركز مديريت بيماري‌ها ارسال دارند.

دکتر سید موید علویان
معاون سلامت

 بیماریهای منتقله از آب و غذا