ضميمه 6
غذايتان را بپزيد، آبتان را بجوشانيد، دستهايتان را بشوئيد
1- بهداشت فردي
- دستهايتان را با صابون، خاکستر يا آب ليمو بشوئيد.
- قبل از پختن
- قبل از خوردن و قبل از تغذيه کودک
- بعد از اجابت مزاج کردن و يا بعد از دستشوئي کودکان
- تمام قسمتهاي دستهاي تان را بشوئيد، جلو، پشت و بين انگشتان و زير ناخنها.
- براي دفع مدفوع از توالت استفاده کنيد.
- توالت را تميزنگهداريد.
2- غذا
- غذاي خام راکاملاًبپزيد
- غذاهاي پخته شده را فوراً بخوريد.
- غذاي پخته شده را به دقت در يخچال ذخيره نمائيد.
- غذاي پخته شده را مجدداً به طور کامل حرارت دهيد.
- از تماس بين غذاي پخته شده و خام جلوگيري کنيد.
- ميوه ها و سبزيجات را پوست کنده و بخوريد.
- تمام سطوح آشپزخانه را تميز نگهداريد.
- تخته برش آشپزخانه را به ويژه با آب و صابون به خوبي بشوئيد.
3-آب آشاميدني سالم
- حتي اگر آب صاف و تميز باشد، ميتواند داراي ميکرب وبا باشد.
- قبل از نوشيدن آب آنرا بجوشانيد يا محلول کلر به آن اضافه کنيد.
- آب آشاميدني را در يک ديگ يا سطل تميز و داراي پوشش و يا در ساير ظروف با يک دهانه کوچک و درب دار نگهداري کنيد. آنرا در عرض 24 ساعت بعد از جمع آوري مصرف کنيد.
- آب را از ظرف محتوي آب در يک فنجان بريزيد، فنجان را در ظرف محتوي آب فرو نکنيد.
- اگر فرو کردن فنجان داخل ظرف آب اجتناب ناپذير باشد، از يک فنجان يا ظرف دسته دار استفاده کنيد.
4- چاهها
- در داخل يا نزديک يک منبع آب آشاميدني ادرار يا اجابت مزاج نکنيد.
- در داخل منبع آب آشاميدني شستشو نکنيد، يا لباسها، ديگ ها و وسايل آشپز خانه را در آن نشوئيد (جوي، رودخانه يا حوضچه آب)
- دهانه چاههاي روباز، زمانيکه استفاده نميشوند، براي جلوگيري از آلوده شدن آنها بايد پوشانده شوند.
- سطل هاي نگهداري آب وقتيکه استفاده نميشوند، بايد آنها را از جائي آويخت، آنهارا نبايد در سطح کثيف رها کرد.
- اطراف چاه يا تلمبه دستي را بايد تميز نگه داشت.
- اطراف منبع آب را از آب راکد و پس مانده پاک کنيد.
5- افراد مبتلا به اسهال
- بزرگترين خطر وبا از دست دادن آب بدن مي باشد.
- سريعاً عمل کنيد، دچار هراس نشويد.
- يک محلول مايع درماني خوراکي نمک را که از آب سالم تهيه شده است بنوشيد (آب جوشيده يا کلرينه)
- فوراً به يک مرکز بهداشتي برويد، به خوردن مايع درماني خوراکي در طول راه ادامه دهيد.
6- مراقبت از بيمار
- بعد از مراقبت از بيمار و تماس با مدفوع، مواد استفراغي و يا لباسهاي او، دستهايتان را بشوئيد.
- از آلوده کردن منبع آب با شستن لباسهاي بيمار در آن خودداري کنيد.
- مدفوع و مواد استفراغي يک بيمار وبائي را ميتوان با آغشتن آنها به مواد گندزدا (براي مثال کرزول يا
اسيد کرسيليک) ضد عفوني نمود.
- لباس ها، ملحفه ها و روبالش هاي بيمار را با محلول کلر (%5) يا جوشاندن آنها در آب جوش يا بعد از شستن و خشک کردن آنها در مقابل نور خورشيد ضد عفوني کنيد.