تغذيه و بيماري هاي قلبي - عروقي

آيا مي دانيد بيماري هاي قلبي عروقي مهمترين علت مرگ در كشور ماست؟

مهمترين عوامل بوجود آورنده بيماري هاي قلبي عروقي عبارتند از: فشار خون بالا , افزايش چربيهاي خون , بيماري ديابت , اضافه وزن ,چاقي , استعمال دخانيات وكم تحركي. در اين ميان نقش تغذيه مناسب و داشتن تحرك بدني در پيشگيري وكنترل اين بيماري ها بسيار مهم است.

دفتر بهبود تغذيه جامعه

معاونت بهداشت

وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشكي

 

نقش تغذيه در كنترل كلسترول خون
 

کلسترول بالا به همراه فشارخون بالا و استعمال سیگار سـه عـامـل خطر اصلـي قابـل كنتـرل در ابتلا به بیماری های قلبی عروقی است. حدود 80 درصد از مرگ و ميرهاي ناشي از بيماري هاي قلبي – عروقي در كشورهاي كم درآمد يا بادرآمد متوسط رخ مي دهد.

كلسترول نوعي چربي است كه نقش مهمي در بدن انسان دارد. از جمله مهمترين اعمال آن در بدن: كمك به هضم غذا، ساختن هورمونها و برخي ويتامينها از جمله ويتامين D ، ساختن ديواره سلولها و ساير اعمال حياتي است. كلسترول موجود در بدن، از دو منبع تامين مي شود:

- ازطريق مصرف برخي غذاها كه حاوي چربي هستند مانند گوشت، فرآورده هاي لبني، تخم مرغ و چربي حيواني

- از كبد انسان كه بخشي ازكلسترول موجود در خون را مي سازد.

كلسترول خون دو نوع است:

1.        HDL يا كلسترول خوب

2.        LDL يا كلسترول بد

مقدار معيني از هر دو نوع كلسترول بايستي جهت تامين نياز سلولهاي بدن به كلسترول در خون وجود داشته باشد. زماني LDL براي بدن مشكل ساز است كه مقدار آن در خون از حد مطلوب فراتر رود كه در اين صورت سبب ايجاد سختي عروق (آترواسكلروز) شده و احتمال افزايش فشارخون و بروز سكته قلبي را افزايش مي دهد.

در بزرگسالان سطح كلسترول در خون چه موقع بالاست؟

سطح كلسترول تام بدن كمتر از 200 ميلي گرم در دسي ليتر براي بالغين مطلوب است. ميزان بالاتر از 200 ميلي گرم كلسترول در دسي ليتر، خطر بيماري كرونري قلب را افزايش مي دهد. طبقه بندي ميزان كلسترول خون بزرگسالان در ارتباط با خطر پيشرفت بيماري های قلبی عروقی در زير آمده است:

   نوع ليپيد (چربي)

مقدار مطلوب (خطر پايين) mg/dl

مقدار مرز mgdl

خطر بالا mgdl

كلسترول

> 200

239-200

< 240

كلسترول بد LDL

> 100

129-100

£ 130

كلسترول  خوب HDL

>35

45-35

> 35

براي مطالب بيشتر به لينك زير مراجعه كنيد.

دکتر پریسا ترابی – دفتر بهبود تغذيه جامعه

معاونت بهداشت

وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشكي

 

 

   دانلود : تغذيه_و_كلسترول.pdf           حجم فایل 79 KB

برچسب ها :