"نمك مصرفي خود را كاهش دهيم"
شهرنشيني، استفاده از وسائل مدرن كه فعاليت هاي فيزيكي را در طول روز كاهش مي دهند. استفاده از كامپيوتر و تلويزيون و بطور خلاصه ماشيني شدن، تحرك انسانها را در دهه هاي اخير كاهش داده است. با تغيير در شيوه زندگي افراد تحرك كمتر، تغذيه بيشتر شانس ابتلا به بيماري هاي غيرواگير مانند فشارخون بالا، بيماري هاي قلبي- عروقي، ديابت و سرطان روز به روز افزايش يافته است.
بيماري فشارخون بالا نه تنها خود يك بيماري محسوب مي شود بلكه بدليل ايجاد تغييرات در ديواره سرخرگ ها زمينه ساز بيماري هاي قلبي – عروقي، سكته هاي مغزي، نارسايي كليه و عوارض غير قابل برگشت چشمي مي شود. نوع رژيم غذايي به خصوص ميزان مصرف نمك يكي از علل اصلي ابتلا به اين بيماري به شمار مي رود. تحقيقات نشان مي دهد كه شيوع فشار خون بالا در كشورهايي كه دريافت بالاي نمك دارند بيشتر است و هر قدر ميزان نمك مصرفي روزانه در جوامع كمتر باشد به همان نسبت شيوع فشار خون بالا كاهش مي يابد. رژيم غذايي پر نمك عامل ابتلا به سرطان معده و پوكي استخوان نيز به شمار مي رود.
بنا به توصيه سازمان جهاني بهداشت، ميزان دريافت نمك از همه منابع غذايي بايد حداكثر 5 گرم در روز باشد. اين در حاليست كه متوسط مصرف نمك در كشور ما در حدود 10 گرم در روز است. بايد توجه داشت كه كاهش مصرف نمك تنها به بزرگسالان توصيه نمي شود. بلكه با توجه به اين امر كه ذائقه هر فرد از دوران كودكي شكل مي گيرد، تلاش خانواده در جهت ذائقه سازي سالم در كودكان از اهميت بسزايي برخوردار است. مصرف زياد غذاها و تنقلات حاوي نمك زياد در كودكان سبب گرايش آنها بــه مصرف نمك بيشتر و افزايش احتمال ابتلا به فشارخون در بزرگسالي مي شود. انواع محصولات غذايي مثل سوسيس، كالباس، كنسروها، خيارشور، تنقلات شور مثل چيپس و انواع پفك حاوي مقادير زيادي نمك هستند. گرايش روزافزون به مصرف غذاهاي آماده زمينه را براي بروز فشار خون بالا فراهم مي كند. بنابراين صنايع غذايي با كاهش ميزان نمك در محصولات خود كمك بزرگي به افراد جامعه در جهت كاهش ميانگــيـن نمــك مصرفي خود ايفا مي كنند.
دکتر زهرا عبداللهی