دوران یائسگی به دورانی گفته می شودکه فعالیت تخمک سازی در خانمها به پایان رسیده و عادت ماهیانه متوقف می شود. سن متوسط یائسگی براساس مطالعات انجام شده در ایران حدود 50سالگی است. اما بعضی از خانمها ممکن است زودتر ویا دیرتر وارد دوران یائسگی بشوند. در این دوران خانمها باتغییرات زیادی ازجمله خشکی پوست ،ظاهر شدن چین وچروک در پوست ، نازک شدن وریزش موها ، شل شدن وافتادگی سینه ها ،خشکی واژن وگرگرفتگی مواجه شوند وبه دلیل کاهش تراکم استخوانی خطرابتلا به پوکی استخوان افزا یش می یابد. البته علائم ونشانه های یائسگی بسته به شرایط بدنی متفاوت است ونحوه تغذیه می تواند نقش مهمی در کاهش علائم وعوارض یائسگی داشته باشد. بارعایت تغذیه مناسب وبکارگرفتن اصولی ساده می توانید دوران یائسگی را راحت تر پشت سر بگذارید وبخاطر داشته داشته باشید که اگر این نکات را از سالهای قبل از یائسگی درتغذیه خودرعایت کنید ازاثرات سودمند آن بهره بیشتری خواهید برد.
مصرف میوه وسبزی را افرایش دهید
میوه ها وسبزی هاعلاوه براینکه نیاز های بدن به ویتامین ها واملاح معدنی تامین می کنند به علت دارابودن فیبر درپیشگیری از سرطان های دستگاه گوارش بخصوص سرطان کولون ، کاهش جذب چربیها وکاهش کلسترول خون موثرند. علاوه بر آن ،میوه ها وسبزی هادارای نوعی ترکیبات هورمونی بنام فیتواستروژن ها هستند که بسیار شبیه استروژن است و می تواند علائمی که دردوران یائسگی به دلیل کاهش سطح هورمون استروژن بروز می کند را کاهش دهد. در حقیقت فیتواستروژ ن های موجود در میوه ها وسبزی ها مانند یک هورمون استروژن ضعیف دربدن عمل می کنند .انواع میوه ها وسبزی ها مثل انواع آلو،توت فرنگی،انگور،گلابی،پرتقال ،سیب ،گریپ فروت ، تمشک ،گوجه فرنگی،فلفل دلمه ای ،کلم ،گل کلم ،هویج،کاهو ،پیاز ،سویا،سیب زمینی ،شلغم وچغندر دارای فیتواستروژن ها هستندو گنجانیدن آنها در برنامه غذایی روزانه می تواند درحفظ استروژن بدن وکاهش علائم یائسگی موثر باشد.
حبوبات بیشتر استفاده کنید
ازحبوبات در انواع خورش ها،آش وسوپ ،غذاهایی مثل عدس پلو ،ماش پلو،لوبیاپلو ،حلیم بادمجان ، عدسی ،خوراک لوبیا وانواع سالاد می توانید استفاده کنید. براي ادامه مطلب لينك زير را دانلود كنيد.
دكتر زهرا عبداللهي ، متخصص تغذيه
سرپرست دفتر بهبود تغذيه جامعه
معاونت بهداشت
وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشكي